Programma
AVROTROS

Carolien in gesprek met dartster Noa-Lynn van Leuven

foto: Chantal Koolhoven
  1. Nieuwschevron right
  2. Carolien in gesprek met dartster Noa-Lynn van Leuven

Tijdens Vier De Liefde gaat Carolien Borgers met verschillende mensen in gesprek over het belang van Pride. Zo spreekt ze met dartster Noa-Lynn van Leuven over haar sport, de Pride en de commotie die is ontstaan rondom haar als transpersoon in het vrouwenteam.

Winst bij PDC Challenge Tour

Noa-Lynn van Leuven schrijft begin dit jaar dartgeschiedenis door als allereerste vrouw de PDC Challenge Tour te winnen. Toch belandt ze niet in de belangstelling vanwege haar prestaties, maar vanwege het feit dat ze transvrouw is. Twee dagen nadat ze het toernooi won, stapten twee collega dartsters uit het team van Noa-Lynn, omdat zij transvrouw is en er volgens hen "daarom geen sprake is van een gelijkwaardig en eerlijk speelveld, dat naar eer en geweten ook zo gehanteerd en geaccepteerd wordt'."

De Nederlandse Darts Bond reageerde met een statement, waarin de bond het belang van een veilig klimaat voor iedereen benadrukte, ondanks afkomst, poiltieke voorkeur, geslacht, seksuele geaardheid, ras of religie. Volgens de dartsbond is Van Leuven normaal speelgerechtigd in de damescategorie, omdat ze aan alle gestelde eisen voldeed.

Quote

Ze schaamden zich om met een biologische man in het team te zitten, en toen kreeg ik echt heel erg veel over mij heen.

Noa-Lynn van Leuven

Geen lichamelijk voordeel

Er darten veel minder vrouwen dan mannen, het is van oudsher een kroegsport. "Vroeger gingen mannen naar de kroeg en vrouwen bleven thuis," vertelt Noa-Lynn. Later is daar verandering in gekomen, maar hierdoor is de groep met mannen die goed kunnen darten wel veel groter dan bij de vrouwen. Maar volgens de bond hebben mannen geen lichamelijk voordeel ten opzichte van vrouwen.

De prestaties van Noa-Lynn hebben volgens haar dan ook een andere grondslag: "Ik doe er heel veel voor. Ik train iedere dag en stop er heel veel tijd en energie in, ook heel veel geld door te reizen naar andere toernooien om ervaring op te doen. Ik wil gewoon echt beter worden." Voordat Noa-Lynn de winst behaalde begin dit jaar, verloor zij vorig jaar in de Dutch Open van één van de vrouwen die nu het team verlaat.

Quote

Mensen zeggen vaak: "Je moet echt jezelf kunnen zijn." Maar op het moment dat je succesvol wordt, dan is dat wel klaar.

Noa-Lynn van Leuven

Op de weg terug

Haar transitie heeft ervoor gezorgd dat ze als mens een veel gelukkiger persoon is geworden. Het darten zorgt voor het laatste zetje: "Het heeft mij nog veel gelukkiger gemaakt." Het dal waar ze nu in terecht is gekomen door het afgelopen jaar heeft veel mentaal met haar gedaan, maar ze hoopt in de toekomst weer lekker te kunnen darten. Een rolmodel zijn voor transpersonen vindt ze lastig, omdat ze niet in het middelpunt van de belangstelling wil staan en nooit met deze intenties is gaan darten. "Maar ik vind het wel heel mooi dat ik nu iets kan betekenen voor andere transpersonen."

Bekijk het hele interview tussen Carolien en hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Inclusiviteit

Als AVROTROS en NPO Radio 2 willen we graag aandacht besteden aan inclusiviteit en het kunnen zijn wie je bent. We willen met Vier De Liefde laten zien dat iedereen trots mag zijn op wie diegene is, ongeacht gender, kleur of liefdesvoorkeur.

Vier De Liefde

Je hoort Vier De Liefde op zaterdag 3 augustus tussen 12.00 en 18.00 op NPO Radio 2. Kijk en luister mee via de NPO Radio 2 app of via nporadio2.nl/live

Ster advertentie
Ster advertentie