Programma
AVROTROS

Queer 040-voorzitter Johan Stribos over Pride Eindhoven: 'Je ziet het tot leven komen'

foto: Julia Morren
  1. Nieuwschevron right
  2. Queer 040-voorzitter Johan Stribos over Pride Eindhoven: 'Je ziet het tot leven komen'

Johan Stribos is voorzitter van stichting Queer 040. Tijdens het programma Vier De Liefde vertelt hij meer over zijn werk en de eerste Pride Eindhoven.

"De stichting is ongeveer tweeënhalf jaar geleden opgericht, omdat we vonden dat er in Eindhoven wat ontbrak voor onze community. Vooral op het gebied van cultuur, events en nachtleven", vertelt Johan. "De community zat een beetje verscholen, want er gebeurde niet heel veel. We zijn een aantal evenementen gaan organiseren die we vast door het jaar doen. Dat doen we eigenlijk on demand. We hebben echt onderzocht wat we misten in Eindhoven en waar vraag naar is. Dat maakt dat het ook altijd een succes is en dat we met volle zalen zitten. Dat is super fijn. Het is heel dankbaar om te doen. We doen het met een team van vrijwilligers."

Eerste Pride in Eindhoven

"Het is heel fijn dat er in de regio van Brabant iets gebeurd. Veel mensen moesten altijd met de trein naar Amsterdam of Keulen. Wij dachten: dat kan ook anders. We kunnen ook iets hier organiseren. Je ziet het tot leven komen", vertelt hij. "We hebben vanuit onze stichting vorig jaar de eerste Pride walk georganiseerd en dat was zo'n succes dat we dachten: laten we voor een echte volledige Pride gaan", vertelt Johan. "We waren heel verbaasd over de opkomst. Als er 2000/3000 mensen komen waren we al heel blij, maar het waren er 10.000."

'De zichtbaarheid van Pride is heel belangrijk'

"Pride is, ondanks dat er weerstand is tegen Pride, een dag waarop iedereen zichzelf kan en mag zijn. Voor mij is het een dag waarop ik hand en hand kan lopen met mijn partner als ik dat wil of een kus kan geven zonder dat het voor problemen zorgt", vertelt Johan. "De zichtbaarheid van Pride is heel belangrijk."

Wat is zijn Pride anthem? Je hoort het hieronder:

Video niet beschikbaar

Inclusiviteit

Als AVROTROS en NPO Radio 2 willen we graag aandacht besteden aan inclusiviteit en het kunnen zijn wie je bent. We willen met Vier De Liefde laten zien dat iedereen trots mag zijn op wie diegene is, ongeacht gender, kleur of liefdesvoorkeur.

Vier De Liefde

Je hoort Vier De Liefde op zaterdag 3 augustus tussen 12.00 en 18.00 op NPO Radio 2. Kijk en luister mee via de NPO Radio 2 app of via nporadio2.nl/live

Ster advertentie
Ster advertentie