Programma

Waarom lijkt de heenweg langer te duren dan de terugweg?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom lijkt de heenweg langer te duren dan de terugweg?

Je bent onderweg naar je vakantieadres en de reis lijkt wel uren te duren. Terwijl de weg terug naar huis zo voorbij lijkt te vliegen. Hoe kan het toch dat het vaak lijkt alsof de heenweg langer duurt dan de terugweg?

Dat vraagt luisteraar Lieke zich af. In haar geval lijkt er geen eind te komen aan de fietstocht naar de tandarts, terwijl de weg terug naar huis zo is afgelegd. Bureau Kijk In de Vegte belt met psycholoog Niels van de Ven van de Universiteit van Tilburg. Hij heeft verschillende onderzoeken gedaan naar dit 'terugweg-effect'.

Te optimistisch

“Ja, het is echt zo!”, antwoordt Niels als hem wordt gevraagd of het 'gevoel' van Lieke terecht is. “Mensen zijn vaak te optimistisch over hoelang iets gaat duren.” Hij legt uit dat mensen er vaak van uitgaan dat ze veel sneller ergens zijn dan in werkelijkheid het geval is, waardoor de heenweg gevoelsmatig vaak heel lang duurt. “En met de verwachting dat het weer heel lang gaat duren ga je terug, en dan valt de terugweg weer heel erg mee.” Ook spelen positieve en negatieve ervaringen een rol volgens Niels. “Als je iets leuks aan het doen bent vliegt de tijd, terwijl als je je verveelt, of iets niet leuk is, het veel langer lijkt te duren.”

Kan je ervoor zorgen dat beide reizen voor je gevoel even lang duren? Je hoort ’t hieronder:

Waarom voelt de heenweg altijd langer dan de terugweg?

BUREAU KIJK IN DE VEGTE

Bureau Kijk in de Vegte hoor je iedere zondag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie