Programma

Dit waren de bijbaantjes van artiesten voordat ze doorbraken

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit waren de bijbaantjes van artiesten voordat ze doorbraken

Ook jouw grote idolen waren ooit doodnormale mensen met doodnormale baantjes. Sommigen hielden het lang vol, sommigen ook niet. Hier werkten artiesten voor ze doorbraken.

Mick Jagger bewaakte de deur van een instelling

Lang voordat hij de leadzanger van The Rolling Stones werd, bewaakte Mick Jagger voor nog geen acht dollar per week de deuren van het Bexley Mental Hospital in Londen. Niet erg rock ’n roll, maar er gaan wel geruchten dat Jagger in de tijd dat hij daar werkte is ontmaagd door een van de zusters. Tijdens het bijbaantje studeerde Mick aan de Londen School of Economics, maar zijn diploma heeft hij nooit gehaald. Hij stopte namelijk na een jaar met zijn opleiding om zich te richten op zijn carrière als zanger.

Freddie Mercury verkocht kunst op de markt

Voordat Freddie Mercury grote successen behaalde met Queen, kreeg hij in de zomer van ’69 zijn eigen marktkraam op Kensington Market in Londen. Hij was toen zo’n 23 jaar oud. Hij verkocht kunst maar ook tweedehands kleding en deed dat niet alleen. Queen-drummer Roger Taylor hielp hem een handje met de verkopen. Freddie had het er best naar zijn zin, want zelfs na de release van het eerste Queen-album in 1973, hield hij de marktkraam nog een tijdje aan.

Patti Smith werkte in een speelgoedfabriek

Alle nummers moeten ergens op gebaseerd worden en in het geval van Patti Smith vond zij haar inspiratie voor het nummer ‘Piss Factory’ in de speelgoedfabriek waar ze speelgoed testte. Dit klinkt misschien als een prima baantje, maar Smith heeft hier een aantal nare herinneringen aan overgehouden. In een interview met Penthouse vertelt ze: "De dingen die de andere vrouwen me aandeden in de fabriek waren verschrikkelijk. Ze staken mijn hoofd in een toilet vol plas."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Madonna verkocht donuts

We verklapten al dat sommige artiesten hun bijbaantjes niet lang volhielden. Madonna was daar één van. Voordat ze een 'material girl' werd, ging ze eind jaren 70 aan de slag bij Dunkin’Donuts om geld in het laadje te brengen. Dat hield ze echter maar één dag vol. Hoe dat kan? Ze werd ontslagen nadat ze een fles glazuur recht in het gezicht van een klant leegspoot. Dat werd niet heel erg gewaardeerd. Bijbaantjes had de Queen of Pop kort daarna al niet meer nodig, want in 1983 breekt ze door met haar debuutalbum Madonna.

Tim Akkerman bezorgde de post

Ook Nederlandse artiesten verdienden voor hun muzikale successen de kost met bijbaantjes. Zo bracht Tim Akkerman in de beginjaren van DI-RECT de krant rond in Den Haag. Daarvoor moest hij vroeg uit de veren, hij sprong vaak rond zes uur op de fiets. In een interview vertelt hij: "Als ik ’s avonds een optreden had gehad, haalde ik weleens de nacht door. Ik ben zelfs een keertje aangeschoten aangekomen, maar ik heb het werk altijd leuk gevonden".

Bart van Racoon werkte als vuilnisman

In tijden dat Racoon nog niet genoeg geld in het laadje bracht ging Bart, naast het zingen, aan de slag als vuilnisman. Hij heeft dat zo'n anderhalf jaar gedaan. In een interview vertelt hij: "Toen ons platenlabel de samenwerking afkapte, hadden we wel geld nodig. Ik werkte vier dagen in de week als vuilnisman in Goes en kon daarmee net alles betalen. Toen brachten we 'Love You More' uit en ging het balletje rollen. Het nummer liep zo goed dat ik er nog steeds van kan leven." Toch gaat het Bart niet om het geld. "Ik ben blij met wat ik heb, ben gezond en heb liefde om me heen."

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie