Programma

Wie vult de letters in bij Lingo?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wie vult de letters in bij Lingo?

De terugkeer van Lingo mag een succes worden genoemd. Ruim een half miljoen kijkers stemmen elke avond af op het spelletje. Maar wie vult toch die letters in als kandidaten een woord noemen en hoe werkt dat?

Die vraag kreeg Bureau Kijk in de Vegte binnen van een nieuwsgierige luisteraar. Interim-onderzoeker Stefan Stasse zoekt het graag uit. En wie kan dit antwoord beter geven dan Lingo-icoon JP?

'Moeilijkste baan van Nederland'

"Maar drie mensen in Nederland kunnen dit", vertelt JP. "Dat zijn mensen die speciaal zijn opgeleid om de Lingo-computer te bedienen en dat is een ontzettend moeilijk baantje. Zij moeten spellen wat kandidaten spellen." Want hoewel het niet zo lastig lijkt om een woord in te vullen, ligt dat toch iets anders. Bij Lingo geldt namelijk regel: 'wat je spelt, dat telt'. Dit houdt dus in dat de beroeps-spellers af en toe tegen hun eigen natuur in moeten gaan. "Ook fouten die kandidaten spellen moeten zij overnemen." Spelt een kandidaat 'bureau' dus als 'buuroo'? Dan moet de speller dat invullen. "Dat maakt het nu juist zo ingewikkeld. Tegen je taalgevoel en al die jaren opleiding in mee moeten spellen met wat kandidaten doen", aldus de bekende voice-over.

'Dan grijp ik in, want dat is mijn baantje'

Toch wil het heel af en toe nog weleens misgaan, vertelt de man achter de bekendste stem van Nederland. Soms is dat omdat kandidaten wat warrig spellen, maar een andere fout is het meest voorkomend. Bij Lingo moet je namelijk altijd met de aangegeven eerste letter beginnen, maar veel mensen willen bijvoorbeeld een F en een V nog wel eens door elkaar halen. "Dan willen ze een woord maken als fagot of zo, en dan zeggen ze: V-A-G-O-T. De computerspellers, want dat zijn ook maar mensen, die typen dat dan weleens fout mee in de zin dat ze dan wel een F spellen terwijl de kandidaat een V zei", aldus JP. Maar dat mag niet van de spelleider. "Dan grijp ik in, want dat is mijn baantje. Soms zie je dat in beeld en soms stoppen we even en doen we het opnieuw."

Toch hoef je niet altijd een tien voor taal te hebben om speller bij Lingo te zijn. Zo werkte er volgens JP ooit een speller bij het programma die dyslectisch was. Benieuwd hoe dat zit? Beluister hele gesprek tussen Stefan en JP:

Wie bedient die letters die worden ingevuld bij Lingo?

Bureau Kijk in de Vegte

Je hoort Bureau Kijk in de Vegte iedere zondag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.


Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie