Waarom praten we in onze slaap?
- Nieuws
- Waarom praten we in onze slaap?
Houdt jouw partner je ’s nachts wel eens wakker met gepraat tijdens zijn of haar slaap? Carolien Borgers is benieuwd waarom we dit doen en zocht het uit.
We kennen allemaal de hit Talking In Your Sleep van The Romantics, waarin het fenomeen slaappraten bezongen wordt. Professor Ysbrand van der Werf is slaaponderzoeker en hoogleraar Functionele Anatomie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en hij weet er dus alles van. Carolien belt met hem in Rabbering Laat.
Lokale slaap
“Wat het eigelijk is, is dat je gedeeltelijk slaapt en gedeeltelijk wakker bent”, legt Van der Werf uit. Dit wordt in zijn vakgebied ook wel ‘lokale slaap’ genoemd, omdat een gedeelte van de hersenen wakker is. Daarmee vertoont het gebabbel in bed de nodige overeenkomsten met een andere bekende slaapstoornis. “Slaappraten is een beetje verwant aan slaapwandelen”, stelt de dromendokter.
Genetisch bepaald
Volgens de wetenschapper hebben mensen die slaappraten een grotere aanleg voor slaapwandelen en vice versa. Daarnaast is het gedeeltelijk genetisch bepaald. “Als een van je ouders het ook doet, heb je er een grotere aanleg voor”, aldus de slaapprofessor. “Als alle twee je ouders het doen, heb je een nog grotere aanleg ervoor, misschien wel tot zestig procent.”
Slaapwandelen kost meer moeite
Echter, als je zo af en toe wat woorden mompelt in je slaap betekent dat niet meteen dat je hele wandelingen gaat maken tijdens je nachtrust. “Slaappraten is makkelijker, want het vergt minder beweging”, stelt Van der Werf ons gerust. In zijn in 2016 verschenen boek Iedereen Slaapt: Alles Wat We Willen Weten Over Onze Nachtrust gaat de hoogleraar dieper in op onze slaapgewoontes.
Maar is het ook echt zo dat we geheim verraden in onze slaap, zoals The Romantics zingen?
Video niet beschikbaar
Lijfvragen beantwoord
Paul en Cielke hebben de afgelopen maanden meer lijfvragen voor jou kunnen beantwoorden, zoals:
Waarom roepen geuren emoties op?
Waarom worden katers erger naarmate je ouder wordt?
Waarom vinden sommige mensen koriander naar zeep smaken?
Waarom bijten we nagels en hoe kom je er vanaf?
Rabbering Laat
Je hoort Rabbering Laat iedere maandag tot en met donderdag tussen 22.00 en 00.00 uur op NPO Radio 2.
Foto omslag: Pixabay