Programma

Is TikTok minder veilig dan Facebook en Instagram?

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Is TikTok minder veilig dan Facebook en Instagram?

Het kabinet gaat TikTok verbieden op telefoons van ambtenaren. Maar wat maakt juist deze app zo gevaarlijk? Wouter van der Goes is benieuwd en belt met NOS-techjournalist Nando Kastelijn.

Rijksambtenaren mogen TikTok binnenkort niet langer meer op hun werktelefoon hebben. Dat schrijft staatssecretaris Van Huffelen aan een brief aan de Tweede Kamer. Het verbod gaat binnenkort in, maar tot die tijd wordt het gebruik van de app in ieder geval ontraden.

Verhoogd spionagerisico

"Waar het op neerkomt is dat de AIVD zegt: 'Voor welke app geldt een bepaald risico'", vertelt Kastelijn. "Alleen er zijn een aantal landen waarvan bekend is dat zij ook cyberaanvallen uitvoeren richting Nederland. Dat gaat om Rusland, Iran, maar ook China." De AIVD spreekt volgens de journalist van een verhoogd spionagerisico en wil daarom dat de overheid extra voorzichtig omgaat met het gebruik van TikTok.

Andere apps zijn overigens niet minder gevaarlijk. "TikTok is van Chinese makelij. En daarom is het een van de apps die straks niet meer is toegestaan." Als het aankomt op privacy is de app namelijk te vergelijken met bijvoorbeeld Instagram en Facebook, vertelt Kastelijn. Maar "als het aankomt op spionage hebben we nou eenmaal een andere verhouding met China en Rusland dan met Amerika. Dat wil niet zeggen dat Amerika nooit zal spioneren, in tegendeel. Maar we hebben gewoon een andere verstandhouding."

Verbod voor werktelefoons

Kleine kans dat je thuis gaat worden afgeluisterd via TikTok dus, maar wel voldoende aanleiding voor de overheid om de app te verbieden op werktelefoons van ambtenaren.

En dat kan allemaal worden geregeld via speciale beheersoftware, vertelt de techjournalist. "Het is in feite een app die je installeert op je telefoon en als die app eenmaal draait dan heeft de rijksoverheid de controle over wat je wel en niet op je telefoon mag worden geïnstalleerd." Dat geldt overigens alleen voor de werktelefoons van ambtenaren en niet voor hun privé-toestellen.

Commerciële bedrijven

De overheid is natuurlijk niet de enige die een risicoafweging moet maken. Ook het bedrijfsleven staat voor een dilemma. "We hebben een rondgang gedaan langs de bijna 50 grootste werkgevers", vertelt Kastelijn. Van de circa 30 bedrijven die reageerden, had niemand een verbod ingesteld.

"Maar het kan best zijn dat bepaalde partijen al wel maatregelen hebben genomen", vervolgt de techjournalist. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan chipmachinemaker ASML. De informatie van dat bedrijf is heel interessant voor China. "Je kunt je voorstellen dat zij bepaalde strenge eisen hebben."

Luister hieronder het gesprek met Nando Kastelijn terug:

Video niet beschikbaar

Wout2Day

Je hoort Wout2Day elke werkdag van 18:00 tot 20:00 uur op NPO Radio 2 met op vrijdagavond Vinyl Friday, waarin hij alle 'plaatjes' van vinyl draait. Om je weekend lekker mee te beginnen!

Ster advertentie
Ster advertentie