Hoe de smartphone ons verslaafd maakt
- Nieuws
- Hoe de smartphone ons verslaafd maakt
Ben jij iemand die in paniek raakt als je je mobiel bent vergeten? Misschien ben je dan een nomofoob. Paul Rabbering belt met schrijver Marlous de Haan.
Wat is nomofobie? Marlous de Haan, schrijver van het boek Smartphone etiquette, kan hier meer over vertellen: "Dat is de angst om geen mobiele telefoon bij je te hebben. De angst die dat geeft uit zich op een aantal vlakken. Fysiek kan het een uiting geven waardoor je heel veel op die telefoon zit. Psychische klachten kun je ervan krijgen en sociale gevolgen hoe je je gedraagt met je telefoon."
'Het is ook verschrikkelijk moeilijk'
Wat maakt een mobiele telefoon zo verslavend? "Dat is een hele knappe werking van het apparaat en heel veel apps die het verslavend maken. Het oppoppen van getalletjes van: 'je hebt tien berichten'. De kleurtjes die erop zitten. Het gevoel van als je een whatsappje krijgt dat je meteen moet reageren en niet eens een paar uur kunt wachten", vertelt Marlous. "Het is ook verschrikkelijk moeilijk. Je smartphone is ook niet meer uit je leven weg te denken. Alles zit erop. Van je wekker tot DigiD tot bankzaken tot het weer. Om daar een balans in te vinden van de dingen die erop zitten en het gebruik ervan is lastig."
'Ik kan persoonlijk niet zonder het ding'
74% van de mensen vindt het normaal om in een wachtrij bezig te zijn met een smartphone. "Vervelen is uit ten boze denk ik", vertelt Marlous lachend. De schrijver geeft zelf eerlijk toe dat ze een nomofoob is. "Ik kan persoonlijk niet zonder het ding. Je gaat ermee naar bed en je staat ermee op. 69% van de mensen neemt de telefoon zelfs mee naar de wc."
Hoe vies is een telefoon? Je hoort het antwoord van Marlous hieronder:
Video niet beschikbaar
Rabbering Laat
Je hoort Rabbering Laat van maandag tot en met donderdag van 22:00 tot 00:00 uur op NPO Radio 2.
Foto omslag: ANP