Programma
KRO-NCRV

De Gouden Strot van Stevie Nicks

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Strot van Stevie Nicks

In De Gouden Strot eren wij artiesten die onze oren door de jaren heen hebben betoverd met hun unieke geluid. Vandaag vieren we de koningin van de rock, een icoon van de jaren '70 en een van de meest invloedrijke vrouwen in de muziekgeschiedenis: Stevie Nicks.

Een Muzikale Oproep die Niet te Negeren is

De in 1948 geboren Stephanie Lynn Nicks, die wij kennen als Stevie Nicks, wordt al op jonge leeftijd betoverd door de muziek. Haar grootvader, een western- en countryzanger, leert haar op vierjarige leeftijd harmonieën zingen, en daarmee begint een levenslange liefde voor muziek.

Op 16-jarige leeftijd krijgt ze haar eerste gitaar en schrijft ze haar allereerste nummer, I’ve Loved and I’ve Lost, and I’m Sad But Not Blue. Dit nummer wordt nooit uitgebracht, maar markeert het begin van een muzikale reis die niet meer stopt. Stevie sluit zich op de middelbare school aan bij haar eerste band en blinkt uit in wat haar zo kenmerkt: vocale harmonieën.

De Ontmoeting die Alles Verandert

Het lot leidt Stevie naar Palo Alto, waar ze Lindsey Buckingham ontmoet, de man die haar romantische en muzikale partner zal worden. Samen brengen ze in 1973 het album Buckingham Nicks uit, wat leidt tot hun toetreding tot Fleetwood Mac. Deze samenwerking zou de wereld van pop en rock voorgoed veranderen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Magie van Fleetwood Mac

Met haar kenmerkende vibrato en lage altstem brengt Stevie Nicks iets unieks naar Fleetwood Mac. Ze is medeverantwoordelijk voor de vernieuwende pop-rock sound die de band naar ongekende hoogten brengt. Haar harmonieën en songwriting tillen de band naar de top van de hitlijsten, met legendarische nummers zoals Rhiannon en Landslide.

Een Solocarrière van Ongekend Succes

In 1981 besluit Stevie Nicks naast haar werk met Fleetwood Mac een solocarrière te starten. Haar debuutalbum Bella Donna wordt een enorm succes en bereikt binnen drie maanden platina status. Het album staat bijna drie jaar in de Billboard 200. Stevie bewijst hiermee dat ze niet alleen binnen Fleetwood Mac een krachtpatser is, maar ook als soloartiest.

Een Tijdloze Stem in de Muziekgeschiedenis

Met haar unieke stemgeluid en haar gave om verhalen te vertellen door muziek, heeft Stevie Nicks een onuitwisbare indruk achtergelaten in de muziekwereld. Haar soloalbum Bella Donna en het iconische nummer Edge of Seventeen blijven tijdloze klassiekers die haar status als legende bevestigen.

Stevie Nicks, welkom in de Gouden Strot!

Luister hieronder het fragment van Gouden Strot terug:

Video niet beschikbaar

De Gouden Strot

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies en De Gouden Snaar, waarin de beste drummers en basgitaristen ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Strot eert Emmely dit keer de beste zangers in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat!

Ster advertentie
Ster advertentie