Dr. Felicia over tepeltatoeages: ‘Een borst zonder tepelhof is geen borst’
- Nieuws
- Dr. Felicia over tepeltatoeages: ‘Een borst zonder tepelhof is geen borst’
Borstkankerpatiënten krijgen niet altijd goede informatie als het gaat om het zetten van een tepeltatoeage. Voor velen is dit de laatste behandeling na de borstreconstructie, een stap om het proces mee af te sluit, legt dokter Felicia uit in De Wild in de Middag.
Een tepeltatoeage, ofwel een getatoeëerde tepelhof, wordt gezet na een borstreconstructie. Vaak de laatste stap voor borstkankerpatiënten en wordt gedaan om zo de borsten af te maken. Dit zorgt ervoor dat de borsten weer echt voelen, zoals patiënten gewend zijn.
“Een borst zonder tepelhof is geen borst, en een buik zonder navel is geen buik”, vertelt dokter Felicia. Ondanks een geslaagde reconstructie qua vorm en volume na borstkanker, waren vrouwen nog steeds niet tevreden als er geen goede tepelkleur of -contour zichtbaar was. “Dit laat zien hoe belangrijk het eigenlijk is.”
Andere manier van tatoeëren
De tatoeage komt op de plek waar de oude tepelhof zat. Er worden vaak foto’s gemaakt voordat de tepel weggenomen wordt. Vervolgens wordt aan de patiënten gevraagd waar ze de tepelhof weer willen hebben. “Alles wordt nauwkeurig opgemeten, al zal het er wel anders uitzien dan voor de reconstructie.”
De tepelhof kan goed worden nagemaakt door middel van verschillende kleurfacetten. “Het is heel anders dan een gewone tatoeage, zoals velen die persoonlijk kennen, als het gaat om kleurgebruik.” Hierbij worden natuurlijke tinten gebruikt, en het is een andere benadering van tatoeëren. “Dit kan overigens niet alleen voor tepelhoven, maar ook voor brandwonden en navels. Hier gaat het, net als bij de tepelhof, om de contouren en het gebruik van schaduwen”, aldus dokter Felicia.
Naar de huidtherapeut
“Wat zijn de tekortkomingen?”, vraagt Ruud de Wild. “Er wordt over het algemeen weinig aandacht besteed aan deze behandeling.” Patiënten ontvangen weinig informatie over waar ze terechtkunnen en hoe vaak ze naar een huidtherapeut moeten. Ook zijn ze vaak niet op de hoogte dat deze tatoeage na verloop van tijd kan vervagen. Medische tatoeages verliezen binnen 3 tot 5 jaar hun pigment. “Het is een oplosbare kleurstof, in tegenstelling tot andere tatoeages” legt dokter Felicia uit. “En wat als iemand bijvoorbeeld een stoere rocker is en een andere tatoeage wil laten zetten?”, vraagt De Wild zich af. “Je hebt die vrijheid, je kunt zelf bepalen waar je welke tatoeage wilt laten zetten”, aldus dokter Felicia.
Luister hieronder het hele gesprek terug.
Dokter Felicia: "Tepelreconstructie is heel belangrijk voor borstkankerpatiënten"
Video niet beschikbaar
De Wild in de Middag
De Wild in de Middag; van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2, met Ruud de Wild. Een programma dat je op een eigenzinnige, prikkelende en humoristische manier meeneemt in de waan van de dag.
Gerelateerd nieuws
Programma
Maan over de nieuwe fase in haar carrière: 'Heel leuk om jezelf te heruitvinden'Programma
Luchtvaartverslaggever Yteke de Jong: 'Iedereen wil met het vliegtuig'Programma
De Wild in de middag maakt thema-uitzending over huiselijk geweldProgramma
Hans Jaap Melissen over Russische mobilisatie: 'Wanhoop verpakt in dreigementen'