Programma
KRO-NCRV

De Gouden Strot van Carole King

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Strot van Carole King

In De Gouden Strot eren wij artiesten die door de jaren heen onze oren hebben gestreeld met hun muziek. Vandaag vieren we de gouden stem van Carole King.

Een Muzikaal begin

Carole Joan Klein, beter bekend als Carole King, groeit op in New York, waar haar moeder haar al op jonge leeftijd in contact brengt met muziek. Als vierjarige kan ze al zuiver zingen, maar ze blijft lange tijd onzeker over haar eigen zangkwaliteiten. In plaats daarvan richt ze zich op het schrijven van muziek voor anderen.

Samen met haar partner in zowel muziek als liefde, Gerry Goffin, schrijft Carole tal van succesvolle nummers. Bekende artiesten zoals Aretha Franklin en The Beatles behoren tot haar klantenkring. Ze vindt haar kracht in het componeren, maar de drang om zelf op de voorgrond te treden, blijft.

Van Songwriter naar Soloartiest

In 1970 besluit Carole King toch de stap te zetten naar het artiestendom met haar debuutalbum Writer, dat echter weinig succes heeft. Maar Carole blijft vastberaden en brengt haar tweede album Tapestry uit, dat een ongekend succes wordt. Het album verkoopt maar liefst 25 miljoen exemplaren en vestigt haar als een van de meest invloedrijke vrouwelijke artiesten in de muziekgeschiedenis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een Meester in Muzikale Vertellingen

Carole King blijkt een muzikale alleskunner: ze kan niet alleen schrijven, maar ook zingen en pianospelen. Hoewel haar vocale bereik als alt niet bijzonder breed is, compenseert ze dit ruimschoots met haar unieke manier van zingen. Ze weet als geen ander melodie en harmonie te verweven tot meeslepende muzikale verhalen.

Met Tapestry heeft Carole King voor altijd haar plek in de muziekgeschiedenis veiliggesteld. Haar vermogen om emoties over te brengen door haar muziek maakt haar een legende.

Carole King, welkom bij De Gouden Strot!

Luister hieronder het fragment van Gouden Strot terug:

Video niet beschikbaar

De Gouden Strot

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies en De Gouden Snaar, waarin de beste drummers en basgitaristen ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Strot eert Emmely dit keer de beste zangers in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat!

Ster advertentie
Ster advertentie