Zo ontstond de legendarische albumhoes van Abbey Road
- Nieuws
- Zo ontstond de legendarische albumhoes van Abbey Road
Op 26 september 1969 brengen The Beatles het album Abbey Road uit. De plaat is niet alleen legendarisch vanwege de muziek. De hoes is minstens zo iconisch.
The Beatles op een zebrapad. De beeltenis verschijnt al zo’n vijftig jaar op t-shirts, mokken, tassen en andere merchandise. Het is hét plaatje waarmee John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr steevast worden afgebeeld. Het is 8 augustus 1969 als de Schotse fotograaf Iain Macmillan de beroemde foto schiet. Paul McCartney komt met het idee voor de afbeelding. Hij schetst op een papiertje hoe de albumhoes eruit moet komen te zien.
Heen en weer over het zebrapad
Als de heren voor de EMI Studios staan kan de shoot beginnen. Een politieagent houdt het verkeer tien minuten tegen terwijl Macmillan vanaf een ladder zes foto’s neemt van The Beatles die over het zebrapad heen en weer lopen. Na de shoot kiest McCartney naar verluidt de foto die uiteindelijk wordt gebruikt. In het bewuste shot lopen de muzikanten weg van de studio waarin ze op dat moment hun laatste album afronden. The Beatles vinden het symbolisch dat ze weglopen van de plek waarin ze samen zo veel jaren muziek hebben gemaakt.
Toevallig wereldberoemd
Voor de Amerikaan Paul Cole zorgt het zien van de albumhoes voor misschien wel de verrassing van zijn leven. Hij ziet zichzelf namelijk in de achtergrond staan. Cole is op de bewuste 8 augustus als toerist in Londen en staat op Abbey Road op zijn vrouw te wachten als de foto wordt gemaakt. Op dat moment denkt de man geen moment aan de populaire The Beatles. "Ik zag een stel gekken steeds heen en weer lopen over een zebrapad", zegt Cole jaren later in een interview. Een jaar later ziet hij de 'gekken' per toeval op een LP staan en herkent hij zichzelf en de mannen direct. Voor Cole is het overigens nooit een reden geweest om het album eens op te zetten: "Ik heb The Beatles op televisie gezien en heb een paar van hun liedjes gehoord, maar het is mijn ding niet. Ik hou van klassieke muziek."
Ook de witte Volkswagen Beetle met kenteken LMW 281F op de achtergrond wordt beroemd. De kentekenplaat wordt naderhand herhaaldelijk gestolen. De auto wordt later geveild en zelfs tentoongesteld in het Volkswagen Museum in Wolfsburg.
Foto omslag: Artwork The Beatles
Gerelateerd nieuws
Muzieknieuws
Nieuwe docu Beatles '64 toont hoe de Fab Four Amerika veroverenNPO Radio 2 Top 2000
De beroemde gezichten op de albumhoes van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club BandNPO Radio 2 Top 2000
A Day In The Life is het epische slotstuk van Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club BandPodcast
Blokhuis de Podcast: John en Paul na The Beatles