Dit is hoe je cafeïnevrije koffie maakt
- Nieuws
- Dit is hoe je cafeïnevrije koffie maakt
Het kopje koffie in de ochtend mag best wat cafeïne bevatten, maar 's avonds misschien liever niet. Hoe halen ze dat nou uit de koffie?
Groene bonen
Luisteraar Gea vroeg zich af hoe je nu de cafeïne uit de koffie haalt. Gelukkig heeft Joost Leopold van De Koffieschool in Utrecht het antwoord. "Het proces is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Het is belangrijk dat je met groene bonen begint. De ongebrande koffieboon", vertelt hij. "De bonen worden in een gigantisch waterbad gelegd en met 180 graden verhit."
De smaak verdwijnt
Als de bonen eenmaal heet zijn kan je met koolstoffilters de cafeïne onttrekken. Er is alleen één nadeel... De smaak verdwijnt ook, maar volgens Joost is dat makkelijk op te lossen. "Met een stoombad kan je de smaak terugbrengen. Dat is alleen wel een beetje kunstmatig. Als je echt die bittere smaak terug wil hebben is héél donker branden de oplossing."
Luister het fragment hieronder.
Bureau Kijk in de Vegte
DJ: Jeroen Kijk in de Vegte
Elke zondag tussen 12.00 en 14.00 uur
Foto omslag: ANP