Obama en Clinton roemen Chuck Berry
- Nieuws
- Obama en Clinton roemen Chuck Berry
Niet alleen muzikanten als Mick Jagger, Rod Stewart en Bruce Springsteen hebben hun held Chuck Berry geëerd, maar ook enkele oud-presidenten.
Onmiskenbaar Amerikaans
Chuck Berry is cultuurgoed. Specifiek Amerikaans cultuurgoed. Hij belichaamt de Amerikaanse droom: als je je zinnen erop zet, kun je bereiken wat je maar wil. Tegelijkertijd kende hij de schaduwkant van die droom. Hij zat in de jaren 40 jaren vast voor roofovervallen en werkte daarna in één van de fabrieken van de opkomende auto-industrie in de VS, dat inspiratie opleverde voor zijn songteksten. Bill Clinton onderstreept dat: "De man was onscheidbaar van zijn muziek - ze waren allebei enorm origineel en onmiskenbaar Amerikaans."
V.l.n.r.: Bill Clinton, Chuck Berry, Tony Blair (1997)
Legendevorming
"Hij liet ons dansen en vervulde ons met vreugde", zegt oud-president Clinton terugkijkend op het muzikale nalatenschap van Chuck Berry. "Gaandeweg veranderde hij ons land en de geschiedenis van de popmuziek. Chuck speelde op mijn beide inauguraties en in het Witte Huis tijdens mijn klassenreünie, maar hij remde nooit af. Dat is waarom de legendevorming telkens groter werd wanneer hij een stap op het podium zette."
Gedraag je!
Hij is nog maar net president-af, maar als we Barack Obama om één ding gaan onthouden, dan is het wel zijn goede band met de popsterren van Amerikaanse bodem. Ze kwamen ten tijde van zijn twee termijnen als president maar al te graag over de vloer in het Witte Huis. "Chuck walste over iedereen heen die vóór hem kwam", zegt Obama over de muzikale innovatie van Chuck Berry, alvorens aan hem op te dragen: "Gedraag je."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Beste entertainer ter wereld
Clinton en Obama zijn zeker niet de enige presidentiële Chuck Berry-fans. President Jimmy Carter nodigde Chuck Berry in 1979 uit om te komen optreden en kon zijn voeten niet stilhouden. "We wilde de beste entertainers ter wereld hebben en dan begin je bij Chuck Berry", glundert Carter in een gezamenlijk tv-interview met de muzikant. "Van daar af werkten we naar beneden", vleidt de oud-president het rock-'n'-rollicoon.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Beteuterd?
Hoewel zittend president Donald Trump nog geen woord gerept heeft over het heengaan van één van Amerika's grootste culturele monumenten (hij was wel druk aan het twitteren over 'fake news'), blijkt uit onderstaande foto dat ook de huidige commander-in-chief Chuck Berry bewondert. Misschien is hij toch een beetje beteuterd dat Chuck Berry wel op de inhuldigingen van zijn Democratische voorgangers kwam optreden, maar niet op de zijne?