Moordneigingen bij smakgeluiden: misofonie-onderzoek wint 'Nobelprijs'
- Nieuws
- Moordneigingen bij smakgeluiden: misofonie-onderzoek wint 'Nobelprijs'
Smakken, snurken of niezen. Sommige mensen kunnen deze geluiden niet aan en lijden aan misofonie: haat aan geluiden. Het kan zorgen voor agressiviteit en zelfs moordneigingen. Hoogleraar Damiaan Denys vertelt er meer over.
Damiaan Denys heeft met zijn onderzoek over misofonie de Ig Nobelprijs gewonnen. Deze prijs is bedoeld voor onderzoek dat je eerst laat lachen en je daarna aan het denken zet. Misofonie klinkt misschien wel grappig, maar kan enorme gevolgen hebben op iemands leven.
Een heftige obsessie
Denys: "Er zijn heel veel volwassenen of jonge kinderen die er last van hebben. Het resultaat is dat mensen soms niet meer met elkaar kunnen slapen of niet meer kunnen eten. Mensen verhuizen zelfs, zeggen hun werk op, zetten koptelefoons op. Ze zijn helemaal sociaal geïsoleerd omdat die geluiden zo vreselijk aanvoelen." De hoogleraar is begonnen met zijn onderzoek toen hij een patiënt had die geobsedeerd was met het geluid van mensen horen niezen. Als gevolg van deze geluiden had ze een televisie door de kamer gegooid. Het is een obsessie. "Als je bijvoorbeeld iets niet wil zien, dan doe je je ogen dicht. Als je iets niet wil horen, dan kan dat niet. Je kunt niet je gehoor afsluiten voor de wereld. Mensen hebben het zo erg dat ze gewoon geen dagelijks leven meer kunnen leiden."
Effectieve behandeling
Gelukkig heeft de hoogleraar in samenwerken met psychologen een oplossing gevonden. Het is een effectieve behandeling die op slimme wijze de haatgeluiden mengt met liefhebbende geluiden. "Sommige mensen vinden het kraken van chips vreselijk, maar het geluid van voetstappen in de sneeuw vinden ze een heel plezierig geluid. Psychologen mengen die geluiden door elkaar en associëren die positieve geluiden met leuke plaatjes, beelden van hun kinderen en natuurfenomenen, zodanig dat niet alleen de negatieve maar ook de positieve respons wordt gekoppeld aan het geluid", legt Denys uit.
Wil je meer weten over misofonie? Onze collega's van NPO Focus doken dieper in de haat aan geluiden.
De hoogleraar heeft overigens een erg bijzondere beloning gekregen voor het winnen van de Ig Nobelprijs:
Video niet beschikbaar
Jan-Willem Start Op!
Je hoort Jan-Willem Start Op! iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2.
Foto omslag: unsplash