Programma
KRO-NCRV

De Gouden Strot van George Michael

foto: FILIP SINGER
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Strot van George Michael

In De Gouden Strot eren wij de halsjes van de zangers en zangeressen die onze oren door de jaren heen hebben gestreeld en bespeeld. En vandaag een van de meest herkenbare stemmen ooit: Georgios Kyriacos Panagiotou.. oftewel George Michael!

Van Georgios tot George: De Opkomst van een Popicoon

Hij is de zoon van een Griekse restauranthouder en een Engelse danseres. De jonge Georgios is een verlegen figuur. Hij bloeit pas op als hij op de middelbare school onder de vleugels wordt genomen door de extraverte en knappe verschijning Andrew Ridgeley. Ze blijken dezelfde droom te delen: beroemde muzikanten worden. Ze worden een duo, en maken een demo in de woonkamer van Andrew’s ouders.

Wham! Het Begin van een Muzikale Revolutie

Wham! staat symbool voor jeugdige onbezonnenheid, maar de diepere laag zit er ook meteen vanaf het begin in.

Hij is enorm herkenbaar, die loepzuivere tenor van de jonge George. Een tikje ijlig en helemaal boven de muziek hangend, alsof de instrumenten daaronder zijn stem lijken te aanbidden. Careless Whisper wordt in 1984 dan ook een soort van George Michael’s eerste solo liedje, want Wham! voelt voor hem al snel als een zwartleren pak dat net iets te strak zit. In 1987 komt hij met zijn debuut soloalbum Faith, en die banger van een plaat katapulteert hem naar het absolute puntje van de piramide der popmuziek.

Een Uniek Muzikaal Wonder

Het is natuurlijk een tikje droevig en ontzettend oneerlijk, maar eigenlijk is George Michael’s halve solocarrière een poging om zijn lichte pop-imago van Wham! van zich af te schudden. Zijn tweede album verwijst daar letterlijk naar: Listen Without Prejudice, oftewel: luister nou eens zonder vooroordeel.

Want wie zonder vooroordelen naar George Michael luistert, die hoort een genie. Een fantastische zanger met een door God gegeven stem, die zijn eigen liedjes schrijft, produceert, opneemt en soms ook nog grotendeels inspeelt. En dan hebben we het nog niet eens over zijn live-optredens, bijvoorbeeld bij de Freddie Mercury Tribute, waarbij hij de andere sterren van het podium zingt. Of zijn MTV-Unplugged sessie, briljant. George Michael is zo’n once in a lifetime natuurverschijnsel dat je maar één keer per generatie mee maakt. En wij mogen onszelf gelukkig prijzen dat we in die hele lange geschiedenis van de aarde, precies op hetzelfde moment hebben mogen leven als, oftewel Georgios Kyriacos Panagiotou.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luister hieronder het fragment van Gouden Strot terug:

Video niet beschikbaar

De Gouden Strot

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies en De Gouden Snaar, waarin de beste drummers en basgitaristen ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Strot eert Emmely dit keer de beste zangers in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat!

Ster advertentie
Ster advertentie