Programma
AVROTROS

Carolien vertelt over de geschiedenis van Pride: 'Naast viering een herinnering aan protest'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Carolien vertelt over de geschiedenis van Pride: 'Naast viering een herinnering aan protest'

Carolien Borgers vertelt tijdens het programma Vier de Liefde meer over de geschiedenis van Pride Amsterdam.

"De oorsprong van Pride kan je vinden in New York. In 1969 waren er strenge zedenwetten en onder het mom van die zedenwetten werden vooral homoseksuelen, drag kings en queens en andere queers vernederd en geïntimideerd. De barren en cafés waar ze überhaupt al mochten komen werden elke avond onderworpen aan fouilleer sessies door de politie waarbij de gasten naakt gestript werden en moesten betalen om niet opgepakt te worden. Het was pestgedrag van het hoogste soort", vertelt Carolien.

Terugvechten

"Op 28 juni 1969 gebeurde er opeens iets: de bezoekers van het cafe de Stonewall Inn in Greenwhich New York pikten het niet langer, in plaats van dat ze zich lieten vernederen vochten ze terug, ze gingen niet meer naakt tegen de muur staan en lieten zich niet langer betasten door de politie. Ze gooien met glazen, barricadeerde de deur en eisten dat ze normaal behandeld zouden worden. Deze rellen duurde 6 dagen, en verspreidden zich over het land. Overal gingen mensen de straat op om te eisen dat queer mensen, homo's, lesbiennes en transpersonen gelijk behandeld zouden worden", aldus Carolien. "Dit is het begin geweest van de Pride die we nu, vandaag, vieren. Maar naast een viering is het dus ook een herinnering aan een protest, en gezien het politieke klimaat, dat je gerust verdeeld mag noemen, gaan er ook weer meer stemmen op die de rechten van queers aan banden wil leggen. We vieren dus vandaag wat bereikt is, maar we vergeten niet dat de strijd nog niet gestreden is."

Luister hieronder terug:

Video niet beschikbaar

Inclusiviteit

Als AVROTROS en NPO Radio 2 willen we graag aandacht besteden aan inclusiviteit en het kunnen zijn wie je bent. We willen met Vier De Liefde laten zien dat iedereen trots mag zijn op wie diegene is, ongeacht gender, kleur of liefdesvoorkeur.

Vier De Liefde

Je hoort Vier De Liefde op zaterdag 3 augustus tussen 12.00 en 18.00 op NPO Radio 2. Kijk en luister mee via de NPO Radio 2 app of via nporadio2.nl/live

Ster advertentie
Ster advertentie