Programma

'Really sweet': Hozier ontvangt op Pinkpop gouden plaat voor Too Sweet

foto: Chantal Koolhoven
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Really sweet': Hozier ontvangt op Pinkpop gouden plaat voor Too Sweet

Hozier staat vanavond om 19.30 uur op het Pinkpop-podium. Maar eerst schuift de zanger aan bij Paul en Annemieke, die een blinkende verrassing voor hem hebben.

2024 is een druk jaar voor Hozier. In maart brengt de Take Me To Church-zanger onverwachts zijn EP Unheard uit. De plaat bestaat uit vier niet eerder uitgebrachte nummers, allemaal opgenomen tijdens de sessies voor zijn nieuwste album Unreal Unearth. En dan is daar opeens een nieuwe hit, Too Sweet. "Het was een van de nummers die overbleef na de album-sessies", vertelt hij.

Met Too Sweet is Hozier de eerste Ierse act die bovenaan de Amerikaanse Billboard Singles-hitlijst staat sinds Sinéad O'Connor. In april wordt het nummer uitgeroepen tot NPO Radio 2 TopSong. En op Pinkpop 2024 valt Too Sweet opnieuw in de prijzen. Annemieke en Paul mogen de Ierse singer-songwriter namelijk een gouden plaat overhandigen, dankzij de 10 miljoen streams die de track tot nu toe in Nederland heeft opgeleverd. "Dit is 'really sweet'", zegt Hozier. "No pun intended."

10 jaar Nederland

Pinkpop is zeker niet het eerste festival in Nederland waar de Ierse zanger optreedt. 10 jaar geleden staat Hozier op de allereerste editie van Down The Rabbit Hole. Niet veel later scoort hij een grote hit met Take Me To Church en vele optredens in ons land volgen.

"Ik denk dat mijn eerste show in het buitenland in Nederland was. Eurosonic was het eerste optreden buiten Ierland", blikt hij terug. Het optreden staat hem nog vaag bij. "Maar de reis ernaartoe herinner ik me zeker. Het was een 'big deal' om met een band en nieuwe muziek op pad te gaan. Het is een belangrijke herinnering, een belangrijk moment."

'Fijn om terug te zijn'

Pinkpop is slechts een van de vele festivals die Hozier dit jaar aandoet. "We hebben dit jaar al een aantal shows gedaan", vertelt de zanger. Tegen het einde van de zomer rondt hij het Amerikaanse deel van zijn tour af. "Ik heb al een tijd niet meer gespeeld in Europa. Het is fijn om weer terug te zijn op het continent. Ik heb er zin in."

Luister hieronder hele interview terug:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Radio 2 op Pinkpop

Dit weekend is de 53e editie van het Nederlandse muziekfestival Pinkpop. Paul Rabbering en Annemieke Schollaardt zenden live uit vanaf het festival op zaterdag 22 juni en zondag 23 juni van 14.00 uur tot 16.00 uur. Check hier hoe je mee kunt luisteren.

Ster advertentie
Ster advertentie