Programma
AVROTROS

Carolien interviewt Hanneke Felten over queer-acceptatie

  1. Nieuwschevron right
  2. Carolien interviewt Hanneke Felten over queer-acceptatie

Carolien Borgers spreekt met Hanneke Felten over de queer-acceptatie onder jongeren en hoe dat de afgelopen jaren is gedaald. Ook legt ze uit hoe de mening van jongeren en volwassenen beïnvloedt worden door middel van social media en anti-LHBTIQ+ groepen die complottheorieën de wereld in brengen.

Ondanks bleek uit de jeugdmonitor van verschillende GGD-regio's dat de acceptatie van homoseksualiteit sterk gedaald is. In de regio Amsterdam is de acceptatie onder de jongeren in vier jaar tijd van 63 procent naar 43 procent gezakt. In de Gooi en Vechtstreek was de daling het grootst, daar is de acceptatie gezakt van 78 procent naar 49 procent. Carolien belt met Hanneke Felten, senior onderzoeker en projectleider bij Movisie en Kennisplatform Integratie en Samenleving, over deze cijfers.

Daling moet tot alertheid leiden

"De GGD vraagstelling is een wat minder valide manier om te vragen naar de houding van mensen, want er is gevraagd aan de jongeren: wat vind je van homoseksualiteit? Vind je het raar, vind je het een beetje raar of normaal? Het is niet zo als jongeren iets raar vinden dat ze het verkeerd vinden", vertelt Felten. "Het is raar, omdat ik het minder vaak zie, maar is het ook verkeerd? Dat is relevanter. Desalniettemin is het wel zo dat zo'n daling in percentages tot alertheid moet leiden", vertelt ze. "Ik deel wel de zorgen dat deze cijfers van de GGD zorgelijk zijn."

Invloed van social media

In een artikel van NRC, dat gaat over de cijfers van de jeugdmonitor, vertelt een leraar dat hij ziet dat een jongeren aangestoken worden door rechtse invloeden zoals influencer Andrew Tate en door de conservatieve gedachtegoed van het Forum van Democratie. 'Zijn jongeren in jouw ervaring gevoeliger voor dit soort beinvloeding dan volwassenen?', vraagt Carolien aan Hanneke. "Jongeren zijn wat gevoeliger voor wat anderen vinden dan volwassenen. Overigens zijn volwassenen er ook echt heel gevoelig voor, maar jongeren zijn veel op social media te vinden en bepaalde influencers die ze volgen. Wat wel zorgelijk is, en waar mogelijk ook de dalende cijfers van de GGD vandaan komen, is dat we op social media veel anti-LHBTIQ+ bewegingen zien en desinformatie en zelfs complottheorie-achtige verhalen de wereld insturen over LHBTIQ+ personen. Dat is problematisch."

Hanneke wilt graag meegeven aan de luisteraars die niet-LHBTIQ+ zijn om zich uit te spreken tegen discriminatie, omdat er uit onderzoek blijkt dat dat juist zorgt voor veel impact. "Laat het niet alleen aan LHBTIQ+ personen zelf om hun emancipatie te regelen."

Luister hieronder het hele gesprek terug:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Inclusiviteit

Als AVROTROS en NPO Radio 2 willen we graag aandacht besteden aan inclusiviteit en het kunnen zijn wie je bent. We willen met Vier De Liefde laten zien dat iedereen trots mag zijn op wie diegene is, ongeacht gender, kleur of liefdesvoorkeur.

Vier De Liefde

Je hoort Vier De Liefde op zaterdag 3 augustus tussen 12.00 en 18.00 op NPO Radio 2. Kijk en luister mee via de NPO Radio 2 app of via nporadio2.nl/live

Ster advertentie
Ster advertentie