Waarom roepen geuren emoties op?
- Nieuws
- Waarom roepen geuren emoties op?
Elke maandagavond komen er lijfvragen aan bod bij Rabbering Laat. Deze keer ondervragen Paul en Cielke geurpsycholoog Claudia de Vos over geur en herinneringen.
Iedereen heeft bepaalde associaties met bepaalde geuren. Maar hoe kan dat precies? Claudia de Vos legt uit dat geuren niet via ons rationele denken binnenkomen, maar via ons emotionele brein: "Dus op het moment dat wij iets ruiken, ervaren we dat en is het net alsof we datzelfde moment opnieuw beleven."
Geuren conditioneren
Claudia vertelt dat je geuren en herinneringen kan conditioneren. "Stel je hebt een fantastisch moment waar je helemaal blij van wordt, je gaat bijvoorbeeld uit met je vriend, dan neem je een geur mee en ga je tijdens dat moment er goed aan ruiken. Elke keer als je dan weer dat moment wil ophalen, dan pak je die geur erbij en dan denk je weer aan dat moment", aldus Claudia.
Associaties
Paul vraagt zich af of dit dan ook nieuwe geuren moeten zijn. Claudia vertelt dat dit niet altijd het geval is, omdat sommige geuren van oorsprong al bij een bepaalde gedachte horen. Maar er zijn ook universele geuren en die zijn gekoppeld aan een biologische functie. "De geur van vanille maakt je bijvoorbeeld blij omdat de geur gekoppeld is aan moedermelk. Maar stel nou dat er elke keer met die vanillegeur een tante was die in je wang kneep of iets naars deed, dan heb je daar een negatieve associatie bij", legt Claudia uit. Het is dus belangrijk bij het conditioneren dat je een geur kiest waar je blij van wordt.
Je kan ook afkomen van negatieve associaties met bepaalde geuren. Check het fragment voor Claudia’s tips!
Video niet beschikbaar
Waarom ruiken zo belangrijk is? NPO Kennis vertelt er hier meer over.
Lijfvragen beantwoord
Paul en Cielke hebben de afgelopen maanden meer lijfvragen voor jou kunnen beantwoorden, zoals:
Waarom worden katers erger naarmate je ouder wordt?
Waarom vinden sommige mensen koriander naar zeep smaken?
Waarom bijten we nagels en hoe kom je er vanaf?
Word je sneller duizelig als je ouder wordt?
Rabbering Laat
Je hoort Rabbering Laat iedere maandag tot en met donderdag tussen 22.00 en 00.00 uur op NPO Radio 2.
Foto omslag: ANP