Hoe kan gehoorschade bij concertbezoekers voorkomen worden? Spijkers met Koppen praat met experts’
- Nieuws
- Hoe kan gehoorschade bij concertbezoekers voorkomen worden? Spijkers met Koppen praat met experts’
Scheurende gitaren, beukende drums en knallende beats. Het klinkt heel lekker, maar hierdoor lopen mensen wel het gevaar om tinnitus te krijgen. Om deze beschadiging aan het gehoor te voorkomen moet de volumeknop bij concerten en clubs naar beneden.
Frank van Hoorn van de TinnitusFree Foundation is aangeschoven
bij Willemijn en Dolf in Spijkers met Koppen. Frank heeft zelf ook tinnitus: “Ik hoor een hele hoge
fluit, die hoor ik 24 uur per dag. Daar kunnen we voorlopig nog niks aan doen, maar omdat het niet meetbaar is, is er ook weinig belangstelling van de
overheid." Frank
vertelt dat er best veel mensen lijden aan tinnitus: “Vijftien procent van de
wereldbevolking heeft het en drie procent heeft het problematisch. Zelfs 1 op
de 1000 mensen pleegt hierdoor zelfmoord." Naast dat je tinnitus kan krijgen van harde geluiden heeft het nog meer oorzaken. “Dat kan ook komen door een hersenbeschadiging, een familiare ziekte, iets aan je zenuwen, maar geluidsoverlast is wel een belangrijke oorzaak”, vertelt Frank.
Geluidsnorm
Het grootste probleem is volgens Frank dat men zich niet aan de afgesproken geluidsnorm houdt. “Dit merk je vooral als er een beroemde act uit het buitenland komt, die hebben maling aan de regels en trekken gewoon de stekkers eruit." Willem Westermann van de Vereniging van Evenementenmakers legt uit hoe deze afgesproken norm werkt: “De geluidsnorm ligt op 103 decibel. Over een kwartier kijken wij naar een gemiddelde, dat betekent dat een artiest gerust en klap op een drumstel kan geven dat daar even boven gaat, maar dat gemiddelde moet onder die 103 zijn."
Gehoorbescherming
Frank wil met de partijen uit de Tweede Kamer in gesprek over hoe dit voorkomen kan worden: “Het gaat niet alleen om de discussie of het geluid nou harder of zachter moet, maar dat mensen gaan leren om hun gehoor te beschermen, bijvoorbeeld door gratis oordoppen uit te delen." Willem legt uit dat dit niet de oplossing is: “In België hebben ze dit geprobeerd, dan krijg je een te goedkoop product wat niet werkt. Ik zou zeggen geef nou iets meer uit voor een goed product."
Zijn gratis oordopjes wel echt zo effectief? Luister het hele gesprek in Spijkers met Koppen hieronder terug.
Video niet beschikbaar
Hoe ontstaat tinnitus? Je leest het hier bij NPO Kennis.
Spijkers Met Koppen
Je hoort Spijkers Met Koppen iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 uur op NPO Radio 2.