'De meeste Friezen spreken Fries, maar zijn analfabeet in eigen taal'
- Nieuws
- 'De meeste Friezen spreken Fries, maar zijn analfabeet in eigen taal'
Steeds minder mensen in Friesland lezen en schrijven de taal en wat overblijft is de gesproken taal. Woorden als oant moarn, heit en mem dreigen in de geschreven Friese taal uit te sterven. Tot grote zorgen van Friezin en fractievoorzitter van de PvdA Attje Kuiken en wethâlder yn Noardeast-Fryslân Aant Jelle Soepboer. In Spijkers met Koppen bespreken ze de toekomst van de Friese taal. "Laten we de identiteit en de cultuur koesteren."
Afgelopen week was er een debat in de Tweede Kamer over toekomst van de Friese taal. Hierin debatteerde Attje Kuiken voor het eerst in de geschiedenis in de Friese taal. De taal wordt nog wel gesproken, maar steeds minder mensen lezen en schrijven de taal. Hier ligt volgens Aant Jelle Soepboer de pijn bij de Friezen. "Het dreigt daardoor natuurlijk wel achteruit te gaan en misschien wel helemaal uit te sterven."
De toekomst van de taal
Een tweesporenbeleid zal volgens Soepboer de juiste oplossing zijn: "Het ene spoor is het charmant maken van de taal en de bewustwording van de taal. Aan de andere kant moeten beleidsmakers het achter de schermen goed dichttimmeren. Het grootste deel van de mensen die Fries spreken, zijn analfabeet in hun eigen taal." Als je de taal echt wilt koesteren, dan moet je volgens Kuik veel meer doen aan de taalonderwijs en journalistiek. "Het is belangrijk, want de Friese geschiedenis is heel rijk. Hoe groter de wereld wordt, hoe mooier het is om een stukje identiteit te behouden."
Meer dan een groot hart
"Er is een wet Friese Taal, maar als je die gaat bestuderen is er heel veel ruimte." Volgens Soepboer is het een groot integraal probleem. "De noodzaak van het Fries moeten we scheppen en dat is op dit moment niet geval." Daardoor moet er gekeken worden naar de wet- en regelgeving, om het in stand te houden. Zo vertelt Kuiken: "Het vraagt om iets meer dan een groot hart voor de Friese taal."
Soepoboer heeft nu een doel, hij wil een duidelijk plan maken met andere Friese bestuurders voor de toekomst van de taal. "Ik hoop dat als ik kom aankloppen, er weer een gelegenheid wordt aangegrepen om er iets mee te doen."
Video niet beschikbaar
Gerelateerd nieuws
Programma
De Noppert-gekte: 'Dit is een van de grootste momenten uit de sportgeschiedenis van Friesland'Programma
Lucky Luke heeft een dubbelganger: 'Ik heb mondharmonica leren spelen en m'n haar geverfd'Livemuziek
Candy Dulfer zet Bonnie Raitt op haar Top 2000 stemlijstjeProgramma
René Nouta loopt de Elfstedenwandeltocht: 'Je moet het helemaal zelf doen'