Programma

De meestgestelde vragen over het coronavaccin dat goed lijkt te werken

  1. Nieuwschevron right
  2. De meestgestelde vragen over het coronavaccin dat goed lijkt te werken

De wetenschappelijke wereld spreekt van een gigantische doorbraak in de strijd tegen corona, want een van de vaccins zou in 90% van de gevallen effectief zijn.

Wouter bespreekt een aantal veelgestelde vragen over het vaccin met wetenschapsjournalist Francien Yntema. Wat Francien betreft is er inderdaad sprake van een doorbraak. "Het is zeker groot nieuws en we moeten wel een slag om de arm houden, maar het is heel hoopvol", vertelt ze in Wout2Day.

Hoe beschermd ben je met het vaccin?

Het onderzoek naar dit vaccin bevindt zich op dit moment in fase drie, wat betekent dat tienduizenden mensen het vaccin toegediend krijgen. Francien vertelt: "Wat nu uit de tussentijdse resultaten blijkt, is dat 90% van de mensen beschermd is als je met het virus in contact komt, maar dat is dus niet volledig. Dus 10% van de mensen die het virus krijgt, zouden alsnog ziek kunnen worden." Een bescherming van 90% is volgens Francien een goed teken. "Eerder hoorden we: 'Misschien kunnen we 60% of 70% verwachten', dus 90% is een mooi getal", vertelt ze.

Hoe zeker zijn we over de veiligheid van het vaccin?

Omdat het vaccin zo snel is ontwikkeld vragen veel luisteraars zich af hoe veilig het vaccin is. "Tot nu toe zijn er geen hele serieuze bijwerkingen opgetreden, maar er worden nog meer data over de veiligheid verzameld", legt Francien uit. "Ze hopen dat ze eind november alles naar de autoriteiten kunnen sturen om toestemming te vragen om het op de markt te brengen." Die autoriteiten kijken vervolgens of het vaccin aan de veiligheidseisen voldoet.

Hoe wordt iedereen gevaccineerd?

Een andere veelvoorkomende vraag is: hoe zorgen we dat iedereen ingeënt wordt? Daarover heeft Wouter zijn eigen theorie. "Al die snelteststraten die we nu hebben, die kun je natuurlijk ook gebruiken om te vaccineren", beredeneert hij. Francien gaat daar op in: "Ik kan natuurlijk niet in de logistiek van de GGD kijken, maar er wordt inderdaad wel over nagedacht." De Gezondheidsraad houdt zich dan ook druk bezig met de vraag: wie moet er als eerst een vaccin krijgen? "Als er een vaccin is dan is dat niet genoeg om het hele land in te enten. De Gezondheidsraad is nu de prioriteiten aan het formuleren. We verwachten de komende weken dat advies." Daarnaast werkt niet ieder vaccin even goed voor iedere bevolkingsgroep. Dit advies zal volgens Francien per vaccin dan ook verschillen, afhankelijk van hoe goed het werkt voor verschillende groepen.

Benieuwd wat Francien vertelt over hoe lang je beschermd bent met het vaccin? Je hoort het in het interview hieronder:

Video niet beschikbaar

Wout2Day

Je hoort Wout2Day iedere maandag tot en met donderdag van 18:00 tot 20:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie