George Harrisons Nederlandse gitaar van 397.000 euro
- Nieuws
- George Harrisons Nederlandse gitaar van 397.000 euro
In de jaren zestig had Nederland zijn eigen grote gitaarfabrikant: Egmond. De gitaren waren qua prijs vaak erg aantrekkelijk en werden uiteindelijk een opstap naar het echte werk voor artiesten als George Harrison en Brian May.
Egmond-gitaren waren over het algemeen toegankelijke gitaren waarop veel beginnend gitaristen hun eerste akkoorden leerden spelen. Tóch ging er in 2003 een model voor 397.000 euro over de toonbank. Dit was de gitaar van Beatle George Harrison. De muzikant noemde de gitaar volgens de BBC 'een goedkope, afschuwelijke gitaar, maar voor die tijd was het oke'.
Goedkoopste gitaar
George kreeg het akoestische instrument van zijn vader die eigenlijk te weinig verdiende om een goede gitaar voor hem te kopen. Het werd dus de goedkoopste gitaar die hij kon vinden. En de kwaliteit liet inderdaad nog al te wensen over en dat had er ook bijna voor gezorgd dat George er niet erg lang van kon genieten. Harrison haalde de hals van de namelijk per ongeluk los van de body. Na een paar dagen hielp broer Peter Harrison hem echter door de gitaar weer netjes in elkaar te zetten en kon er flink op worden geoefend.
De gitaar waarop Harrison zijn eerste stappen naar wereldfaam maakte staat inmiddels in het Beatles Museum in Liverpool.
George Harrison op de Egmond-gitaar:
<a data-pin-do="embedPin" data-pin-lang="nl" data-pin-width="large" href="https://www.pinterest.com/pin/481955597605926817/"></a>
Egmond
Egmond, een bedrijf uit Eindhoven, ontstond in de jaren dertig. Het succes was volgens Joep Egmond, kleinzoon van oprichter Uilke Egmond, voor een groot deel te danken aan de goedkope massaproductie. Dit vertelt hij in een interview met FRITS magazine: "Er was in West-Europa ruimte voor goedkope massaproductie en Egmond werd de grootste. In 1960 werkten er meer dan tachtig mensen in de fabriek en kwamen er meer dan tweeduizend gitaren per week van de band. Tachtig procent ging naar het buitenland, vooral naar de VS."
Kwaliteitsproblemen
Tóch moet kleinzoon Egmond ook toegeven dat er door deze massaproductie wel wat kwaliteitsproblemen waren. Dit is eenzelfde soort verhaal als wat Harrison ooit over de gitaar zei. Joep Egmond: "Egmond-gitaren waren beschikaar, betaalbaar en ze voldeden aan de eisen die muzikanten toen stelden. Als ik er nu één vasthoud denk ik wel eens: 'Hoe hebben die jongens daar op kunnen spelen?'. Je praat over een hele andere tijd."
Japanse concurrentie
Uiteindelijk wist het bedrijf Egmond het hoofd niet boven water te houden. "De kwaliteit bleef laag, al maakte Egmond ook duurdere modellen. [...] Iedereen wilde een mooi Amerikaans instrument en de goedkope lesgitaartjes kwamen voor een spotprijs uit Japan. Daar viel niet meer tegenop te concurreren", aldus kleinzoon Joep.
Helaas is het gitaarmerk niet enorm 'collectable' geworden. Veel gitaren zijn te vinden op Marktplaats voor een paar tientjes. Dat doet natuurlijk niet af aan de charme van de van oorsprong Nederlandse gitaren.
Brian May
Misschien heb je er zelf nog wel een op zolder liggen? Je zou niet de enige zijn. George Harrison was namelijk niet de enige grote artiest die begon op een Nederlandse gitaar. Roy Orbison had er één, Paul McCartney gebruikte pianosnaren om er een jazz-gitaar van te maken en zelfs Queen-gitarist Brian May had er één voordat hij zijn Red Special in elkaar zette. In 2003 werd May verrast door gitaarbouwer Guyton die zijn Egmond Toledo voor hem gerestaureerd had.
<a data-pin-do="embedPin" data-pin-lang="nl" data-pin-width="large" href="https://www.pinterest.com/pin/34973334585499191/"></a>
<script async defer src="//assets.pinterest.com/js/pinit.js"></script>
Foto omslag: ANP
Gerelateerd nieuws
Programma
De Gouden Strot van Chris StapletonNPO Radio 2 Top 2000
Queens Somebody To Love is gospel in een opera-rock jasjeNPO Radio 2 Top 2000
A Day In The Life is het epische slotstuk van Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club BandNPO Radio 2 Top 2000
Don’t Stop Me Now is een 'geniale ingeving' van Freddie Mercury