Programma
KRO-NCRV

De Gouden Strot van Steve Winwood

foto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Strot van Steve Winwood

In De Gouden Strot eren wij de stemmen die ons door de jaren heen hebben geraakt en bespeeld. Vandaag richten we de schijnwerpers op de stem van Steve Winwood, een artiest die al op zijn 15e de muziekwereld verbaasde met zijn unieke geluid.

Steve Winwood: Een Stem die de Tijd Trotseert

Steve Winwood is niet alleen een fantastische zanger, maar ook een multi-instrumentalist. Je kent hem waarschijnlijk van de Spencer Davis Group, Traffic en natuurlijk van zijn indrukwekkende solocarrière. Maar laten we even teruggaan naar het begin. Steve werd in 1948 geboren in Birmingham en groeide op in een muzikaal gezin. Zijn vader was een semi-professioneel muzikant, en muziek werd al snel het belangrijkste onderdeel van Steve's leven.

Een Stem met Invloed van de Grootsten

Onder andere Ray Charles heeft een grote invloed gehad op de stem en zangstijl van Steve. In 1963, toen hij slechts 15 jaar oud was, sloot hij zich samen met zijn broer Muff aan bij de Spencer Davis Group. Dit was het moment dat de wereld voor het eerst hoorde wat voor ongelooflijke stem Steve had. Hoewel hij een jonge, witte, magere Britse jongen was, klonk hij als een 60-jarige rokende, drinkende zwarte man uit de binnenlanden van Louisiana.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een Tijdloze Tenor

Zijn techniek stelt hem in staat naadloos aan te sluiten bij soms complexe muzikale arrangementen, al dan niet spelend op een orgel! Wat zo bijzonder is aan Steve’s stem, is dat zijn kenmerkende soulvolle hoge tenorstem altijd intact is gebleven, ongeacht de jaren die voorbijgingen. Dit blijkt bijvoorbeeld uit zijn optredens tijdens de coronapandemie, waar hij vanuit huis muziek maakte en zijn passie deelde.


Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Vuur Brandt Nog Steeds

Wat misschien nog mooier is, is dat Steve's vuur voor het maken van muziek nooit is gedoofd. Hij is nog steeds actief en is momenteel op tournee met de Doobie Brothers.

Een klein puntje van kritiek: helaas zien we Steve Winwood of de Spencer Davis Group niet terug in de Top 2000. Laten we daar in december verandering in brengen!

Video niet beschikbaar

De Gouden Strot

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies en De Gouden Snaar, waarin de beste drummers en basgitaristen ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Strot eert Emmely dit keer de beste zangers in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat!

Ster advertentie
Ster advertentie