Waarom houden mensen zich niet aan de coronaregels?
- Nieuws
- Waarom houden mensen zich niet aan de coronaregels?
De coronacrisis lijkt nog lang te gaan duren en tegelijkertijd zijn er steeds meer mensen die de maatregelen niet zo nauw nemen. Paul belt met gedragspsycholoog Bob van Dam over hoe dit komt.
In de persconferentie van gisteren werd bekend gemaakt dat de coronamaatregelen nog scherper worden. Mensen houden zich namelijk steeds minder goed aan de regels en zoeken de grenzen op.
Onderdrukking van fundamentele behoeftes
Maar waarom houden sommige mensen zich slecht aan de regels? "Als je terugkijkt naar de afgelopen maanden, dan zie je dat heel veel van onze fundamentele behoeftes onder druk staan", vertelt Bob. Vooral de behoeftes aan sociaal contact en autonomie hebben het zwaar te verduren. "In het begin van de crisis zag je dat er heel veel urgentie was en dat het makkelijker was om die fundamentele behoeftes te onderdrukken. Je hebt daar heel veel wilskracht en energie voor nodig." Volgens Bob is er een wisselwerking tussen deze wilskracht en energie, en het vermogen om fundamentele behoeftes te onderdrukken. "Ik zie het als een soort van spier. Die moet je aanspannen, maar je moet hem ook een keer kunnen ontspannen."
Zullen de nieuwe maatregelen werken?
Toch denkt Bob dat mensen zich met de nieuwe maatregelen beter aan de regels gaan houden. "Ik denk omdat de toon krachtiger is." We horen natuurlijk allemaal dat de cijfers toenemen. "In die zin neemt de urgentie toe. Maar het zal zo zijn dat die fundamentele behoeftes aan de deur blijven kloppen."
Wil je meer weten over de balans tussen onze fundamentele behoeftes en wilskracht? Beluister dan het hele interview hieronder:
Video niet beschikbaar
Rabbering Laat
Je hoort Rabbering Laat iedere maandag tot en met donderdag van 22:00 tot 00:00 uur op NPO Radio 2.
Foto omslag: ANP