Dodelijke kattenziekte in Nederland: hoe herken je het?
- Nieuws
- Dodelijke kattenziekte in Nederland: hoe herken je het?
In Ermelo en Harderwijk is de kattenziekte gesignaleerd. Paul belt in De Wild in de Middag belt met dierenarts Peter Klaver over het dodelijk virus.
Hoe kan het dat de kattenziekte opnieuw is uitgebroken? "De kattenziekte is een langbestaande ziekte. De meeste katten worden gevaccineerd, zeker als ze kittens zijn. Als er minder katten gevaccineerd zijn dan kan het virus wat altijd al ronddwaalt weer opsteken. Het is een hele besmettelijke ziekte", vertelt Klaver.
Meenemen aan je schoenen
Zelfs als jouw kat altijd in huis is kan het dier toch de kattenziekte oplopen. "Je kunt het heel makkelijk meenemen aan je schoenen. Ook als je kat binnen woont kan je kat toch besmet worden", vertelt Klaver. Wat zijn de symptomen? "De kat gaat braken en krijgt heftige diarree. De kat droogt uit en in een aantal gevallen als je niks doet dan is de kat binnen een paar dagen overleden", vertelt Klaver.
Extra vocht onder de huid
Wat kun je doen als je kat de ziekte oploopt? "Je kunt ermee naar de dierenarts gaan en die kan extra vocht onder de huid en speciale voeding geven. In een aantal gevallen overleeft de kat het", vertelt Klaver. De dierenarts wil mensen aanraden om de kat te vaccineren. "Kijk wanneer de kat gevaccineerd is voor de kattenziekte. Als het langer dan drie jaar geleden is moet je toch met je kat naar de dierenarts om opnieuw te laten prikken."
Is het ook voor honden besmettelijk? Je hoort het hieronder:
Video niet beschikbaar
De Wild in de Middag
Je hoort De Wild in de Middag iedere werkdag van 16:00 tot 18:00 uur op NPO Radio 2.
Foto omslag: ANP