Programma
BNNVARA

'De geboortekaartjestekst moest ineens op de rouwkaart': dit was de Baby Loss Awareness Week

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De geboortekaartjestekst moest ineens op de rouwkaart': dit was de Baby Loss Awareness Week

Ieder jaar staat 9 tot 15 oktober in het teken van Baby Loss Awareness Week, waarmee aandacht wordt gevraagd voor babysterfte. De afgelopen week stond Giel Beelen in zijn programma elke avond stil bij het heftige thema.

‘Er rust een taboe op’

Giel werd over het thema benaderd door luisteraar Linda, die in 2011 zelf haar ongeboren baby verloor. Ondanks het feit dat babysterfte vaak voorkomt, heerst er gek genoeg nog steeds een taboe op het thema. Dat is ook precies de reden waarom Linda zich inzet voor stille levens. “Mensen zijn bang om je te benaderen als ze weten dat je een baby hebt verloren. Er hangt een bepaalde lading aan, die eigenlijk heel snel verbroken kan worden als je er gewoon over gaat praten.”

Het verhaal van Linda beluister je hieronder:

'Er zit een dood kind in mn buik, dat wil ik niet'

25 jaar geleden verloor Marlies haar kindje in haar zeventiende week zwangerschap. Nadat duidelijk was dat haar kindje overleden was, dacht ze alleen maar "er zit een dood kind in mn buik, dat wil ik niet". Psychisch was dit heel gek. Maar de natuur heeft het opgelost. Toen ze de knop wist om te zetten, kwam de bevalling vanzelf op gang.

Het verhaal van Marlies beluister je hieronder:

'Waarom feliciteert niemand mij?'

Ellemijn verloor drie kinderen, tijdens en vlak na de geboorte. Daarnaast bracht ze ook drie gezonde zoons ter wereld, maar zegt ze vooral dat ze een trotse moeder van zes kinderen is. Ze kijkt vreemd naar sommige reacties die ze kreeg. "Het is ontzettend verdrietig, maar tegelijkertijd vond ik het ontzettend raar dat iedereen mij condoleerde toen mijn eerste dochter Jasmijn werd geboren. Ik dacht de hele tijd: ze is dan wel dood, maar ik ben wel haar moeder. Waarom feliciteert niemand mij? Er zijn een heleboel vrouwen en mannen die het ouderschap niet mogen meemaken. Ik wel, dan maar van een dood kind."

Het verhaal van Ellemijn beluister je hieronder:

'De Coldplay-tekst bedoeld voor het geboortekaartje kwam op de rouwkaart'

Uit ongemak over het onderwerp, stellen mensen soms per ongeluk botte vragen aan getroffen moeders. Dat ondervond ook Femke, waarbij verloskundigen tijdens een controle na 39 weken zwangerschap geen hartslag meer hoorden bij de baby. "Iemand zei op een gegeven moment tegen mij dat het goed is dat het nu gebeurde, in plaats van eerst zes maandag geleefd te hebben.

Het nummer Yellow van Coldplay is voor Femke en haar partner onlosmakelijk verbonden met hun stille baby. "De eerste twee regels van de tekst hadden we uitgezocht om op haar geboortekaartje te zetten, en toen bleek het ook toepasselijk voor haar rouwkaart. Dit is haar nummer."

Het verhaal van Femke beluister je hieronder:

Hulp bij verwerking

"De kinderkamer was al verbouwd, maar kort voor de geboorte stopte het hartje met kloppen," vertelt Jesse, die op 5 juli van dit jaar zijn ongeboren dochter verloor. Hij kreeg veel hulp van Houvast, dat hielp bij het organiseren van de begrafenis. Ook Stille Levens kan helpen bij de verwerking. “Mensen zijn bang om je te benaderen als ze weten dat je een baby hebt verloren," vertelt Linda. "Er hangt een bepaalde lading aan, die eigenlijk heel snel verbroken kan worden als je er gewoon over gaat praten. Mensen kunnen daar met allerlei vragen terecht, maar kunnen ook gewoon telefonisch contact hebben met therapeuten. Je kan er heel breed informatie vinden.”

Het verhaal van Jesse beluister je hieronder:

Giel

Je hoort Giel maandag tot en met vrijdag van 22.00 tot 00.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie