Waarom moeten we bellen in plaats van appen tijdens quarantaine?
- Nieuws
- Waarom moeten we bellen in plaats van appen tijdens quarantaine?
Het knuffelhormoon, oxytocine, komt vrij wanneer we elkaar een knuffel, handdruk of kus geven. Maar hoe maken we dit hormoon aan nu we elkaar niet mogen aanraken? Wouter gaat op zoek naar het antwoord.
Wouter heeft hierover contact met Ellen de Bruijn. Zij is hoogleraar neurocognitieve klinische psychologie aan de Universiteit van Leiden. Ze legt uit dat het knuffelhormoon veel positieve effecten heeft op het lichaam. Zo zorgt het voor een verlaagde bloeddruk, minder angst en hebben we door het hormoon meer aandacht voor onze sociale omgeving. Vanwege de quarantaine waar we ons in begeven maken we veel minder oxytocine aan. Dat zal volgens Ellen niet gelijk hele grote effecten hebben: "Sommige mensen kunnen wel even zonder. Mensen die al langer alleen wonen, zoals ouderen, kunnen wel klachten van eenzaamheid gaan ervaren op een gegeven moment."
Appen of bellen?
Positieve aanrakingen beïnvloeden de afgifte van een hele hoop hormonen in ons lichaam, maar het zorgt ook voor een afname van het stresshormoon cortisol. "Een toename van oxytocine, zorgt voor een afname van cortisol. Dat is positef, want een te langdurig stresshormoon brengt allerlei gevolgen voor je gezondheid mee", legt Ellen uit. Maar hoe ruilen we dat gemis van knuffelen in voor een soortgelijk gevoel? Volgens Ellen doen we dat door te bellen. Uit eerder onderzoek blijkt dat het veel beter werkt om iemands stem te horen, dan een appje te sturen. Wouter vraagt zich af of Facetime dan nóg positever werkt. Volgens Ellen is dat niet zo letterlijk onderzocht, maar ze legt uit: "Gebleken is dat oogcontact een positief effect heeft op zowel ons lijf als op ons stresshormoon." Dus bellen maar!
Voelt Ellen het knuffelhormoon ook tijdens haar gesprek met Wouter? Beluister het hele interview hieronder:
Wout2day
Je hoort Wouter iedere werkdag met Wout2Day tussen 18:00 en 20:00 op NPO Radio 2.
Foto omslag: ANP