Programma
BNNVARA

Telefoonverbod op school: ‘Grootste pedagogische probleem van deze tijd’

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Telefoonverbod op school: ‘Grootste pedagogische probleem van deze tijd’

Het CDA schiet leraren te hulp en roept op tot een smartphoneverbod op middelbare scholen. Ton van Haperen is docent en pleitte al eerder voor zo’n verbod, maar LAKS-voorzitter Janouke van Meerveld ziet dat niet zitten. In Spijkers Met Koppen gaan de twee met elkaar in gesprek.

René Peters van het CDA wil een algemeen telefoonverbod in het onderwijs. Volgens docent Ton van Haperen is dit een goed plan: "Ik heb ruim een jaar geleden al een artikel geschreven over dit onderwerp. Ik vind het heel belangrijk, het is het grootste pedagogische probleem van deze tijd", zegt Ton. "Een telefoon is net als alcohol, het is een vriend en een duivel. Dat betekent dat je dat gewoon moet reguleren, zeker op school. Je kunt niet als je telefoon in je broekzak zit en die trilt de hele tijd ook nog iets leren. Wat hierbij ook wel essentieel is, is dat wat kinderen leren tussen hun vijfde en achttiende wel voor het leven is. Dat gaat op school in Nederland al niet heel erg goed."

Onderdeel van samenleving

Janouke van Meerveld voorzitter van LAKS, het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, zet zich in voor de belangen van scholieren. Janouke snapt het idee achter het voorstel van René Peters maar kijkt hier anders tegenaan. "Ik begrijp dat het gaat om meer concentratie. Tegelijkertijd is school onderdeel geworden van de samenleving", legt Janouke uit. "De samenleving draait om mobieltjes en we kunnen niet meer zonder. Het zou een beetje sneu zijn dat als je kluisje opengaat met je mobiel, dat je niet eens meer je jas uit je kluisje kan halen. Daarnaast gebruiken heel veel scholen niet alleen meer die saaie papieren boeken. Ze gebruiken inmiddels ook het digibord en een programma’s als Kahoot waarvoor leerlingen hun mobiele telefoons gebruiken."

Ton denkt dat het probleem niet ligt bij het feit dat het lesgeven makkelijker wordt. "Ik denk zelfs dat het lesgeven moeilijker wordt. Het is ontzettend onrustig als iedereen telkens op zijn telefoon aan het kijken is. Het gaat er gewoon om dat je het moet gaan reguleren, want natuurlijk hoort het gewoon bij de maatschappij."

Welke oplossingen zijn er mogelijk? Ton en Janouke kaarten er een aantal aan

Luister hieronder het hele gesprek tussen Janouke en Ton, waarin Ton vertelt hoe hij als docent omgaat met het gebruik van telefoons in zijn lessen.

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie