In een bijzondere radiodocumentaire van een uur horen luisteraars een terugblik op het leven en de carrière van de AVRO-presentator.
Record
Naast televisiepresentator van onder meer het populaire programma Voor
de Vuist Weg, was Duys ook jarenlang via de radio in de huiskamers te
horen. Met het radioprogramma Muziek Mozaïek op de zondagochtend behaalde Willem Duys een vermelding in het Guiness Book of Records voor het langstlopende radioprogramma met dezelfde presentator. Het programma liep van 1962 tot 1999 en was een springplank voor nieuw muzikaal talent.
Betekenis
AVRO Directeur Willemijn Maas: “Met dit verlies gaan mijn gedachten in eerste instantie uit naar mevrouw Duys, naar de kinderen en naar de overige familie en vrienden. Niet alleen voor de AVRO is Willem Duys van grote betekenis geweest, maar voor alle Nederlanders. Als presentator was hij intrigerend, innovatief, enthousiast, betrokken en had hij een enorm improvisatievermogen. Ik herinner me dat ik vroeger samen met mijn ouders aan de buis gekluisterd zat wanneer hij op televisie was. Met het verlies van AVRO-coryfee Willem Duys is een eigenzinnig talent van ons heengegaan. Hij blijft een icoon van de Nederlandse televisie.”
Ter nagedachtenis besteedt de AVRO op televisie, radio en internet aandacht aan het overlijden van Willem Duys. Vanavond wordt ‘Een leven voor de vuist weg’ uitgezonden, een in memoriam van tv-maker Han Peekel, waarin vrienden en oud-collega’s van Willem Duys herinneringen aan hem ophalen.
Op Radio 2 wordt de radiodocumentaire vanavond van 19.00 tot 20.00 uur uitgezonden.
Op Radio 5 Nostalgia is het morgenochtend te beluisteren tussen 10.00 en 11.00 uur.
Willem Duys - Bussum, 17 augustus 1928 - Hilversum, 2 juni 2011
Beeld en Geluid wiki
Tevens is het voor iedereen mogelijk om hun steun te betuigen op AVRO’s online gastenboek op www.avro.nl