De impact van een ramp in stedelijk gebied
- Nieuws
- De impact van een ramp in stedelijk gebied
Een van de kenmerken van steden is dat ze dichtbevolkt zijn. Hierdoor heeft de ramp in Beiroet heel veel slachtoffers gemaakt en grote schade aangericht. Dit maakt hulpverlening in dit gebied extra uitdagend.
Stel je voor dat deze explosie gebeurd zou zijn in het havengebied van Rotterdam. Dan zou het aantal slachtoffers en de omvang van de schade stukken groter zijn dan wanneer dezelfde explosie op het platteland van Friesland was gebeurd.
Benodigde infrastructuur
Als er bijvoorbeeld een aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter plaatsvindt op het platteland, levert dat minder schade op dan wanneer die midden in een drukke stad als Tokio plaatsvindt. Dat betekent een veel grotere ramp, met veel meer slachtoffers en schade. Maar Japan is wel een land dat voorbereid is op aardbevingen en het heeft dan ook de nodige infrastructuur om de gevolgen aan te kunnen pakken. Dat is een groot verschil met de situatie in Beiroet. De ramp vond plaats in een dichtbevolkt stedelijk gebied en Libanon kan de effecten van de explosie nauwelijks opvangen. Het ontbreekt aan de benodigde infrastructuur en het land verkeerde al in een economische crisis.
Uitdagingen voor hulpverlening
Hulpverlening is dus hard nodig in het rampgebied. Maar er zijn ook andere uitdagingen in vergelijking met landelijke gebieden. Bijvoorbeeld met de maatregelen rondom COVID-19. Mensen in de dichtbevolkte, armere wijken van Beiroet hebben beperkte toegang tot goede sanitaire voorzieningen en hygiënische materialen als zeep. Laat staan dat zij anderhalve meter afstand kunnen houden. Dit maakt het moeilijker om op een veilige manier hulp te kunnen bieden in de stad. Daarnaast moet de hulp aansluiten bij de lokale infrastructuur en voorwaarden. Om flatgebouwen te herbouwen, moet bijvoorbeeld worden voldaan aan de eisen die de lokale overheid daaraan stelt. Het vergt dus een hele goede samenwerking.
Bestaande voorzieningen
Er zijn ook positieve punten: in een stedelijk gebied zijn al veel voorzieningen. Hierdoor hoeven hulporganisaties de noodhulp niet van begin tot eind zelf op te zetten en uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan logistieke bedrijven, die kunnen helpen bij het uitdelen van hulpgoederen. Ook de inwoners zelf zijn heel gemotiveerd om de stad zo snel mogelijk weer op te bouwen. Zij kunnen zichzelf snel organiseren en hulpacties opzetten. Via social media komen ze bijvoorbeeld met initiatieven om in actie te komen. Hulpverleners kunnen hier ook op inspelen.
Samen in actie voor Beiroet
De Nederlandse Publieke Omroep staat vrijdag 14 augustus in verschillende programma’s uitgebreid stil bij de Nationale Actiedag voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet. Ook op NPO Radio 2 doen we de hele dag verslag. Meer info over de actiedag vind je hier.
Bron: Giro555
Gerelateerd nieuws
Programma
Sinan Can: 'In de buitengebieden is het niet gelukt om op tijd hulp te sturen'Programma
Karsu haalde met haar kookboek al 200.000 euro op voor slachtoffers aardbevingProgramma
Sjoerd (10) doneert geld van de tandenfee aan Giro555Programma
Arda Kaya was een van de eerste journalisten in rampgebied Turkije: 'De hel van dichtbij'