Muzieknieuws

Stevie Nicks vecht voor het recht op abortus in nieuwe single The Lighthouse

foto: Still YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Stevie Nicks vecht voor het recht op abortus in nieuwe single The Lighthouse

Stevie Nicks heeft haar eerste originele single in 4 jaar uitgebracht, The Lighthouse. Je luister het nummer nu hieronder.

In een verklaring, die gelijktijdig met het nummer is uitgebracht, schrijft Nicks: “Ik schreef dit nummer een paar maanden nadat Roe v Wade werd vernietigd. Het leek alsof mensen van de ene op de andere dag zeiden: ‘Wat kunnen we als collectieve kracht hieraan doen…’ Voor mij was dat het schrijven van een lied.”

'Alle rechten die je gisteren had worden je afgenomen'

The Lighthouse is geïnspireerd door de gebeurtenissen in Amerika rondom abortusrechten. Het Amerikaanse Hooggerechtshof vernietigde in 2022 eerdere uitspraken die het recht op abortus veiligstelden. De wetgeving rondom abortus is sindsdien overgelaten aan de staten. In praktijk betekent deze uitspraak dat in veel staten het abortusrecht in meer of mindere mate is ingeperkt. Zo is in april in de Amerikaanse staat Florida een wet ingegaan die vrouwen verbiedt na 6 weken zwangerschap een abortus te ondergaan.

“Alle rechten die je gisteren had worden je afgenomen. En nu ben je bang. Je zou bang moeten zijn”, zingt Nicks. De verontwaardiging en tegelijkertijd hoop op een betere toekomst klinken beide door in haar lyrics. “Laat het niet nog een keer gebeuren. Ik heb mijn littekens, jij hebt de jouwe. Laat ze jouw macht niet afnemen.”

'Een volkslied'

In haar statement vertelt Nicks over het belang om dit thema te bezingen: “Ik heb vaak tegen mezelf gezegd: ‘Dit is misschien wel het belangrijkste dat ik ooit doe: opkomen voor de vrouwen van de Verenigde Staten en hun dochters en kleindochters – en de mannen die van hen houden’”, legt ze uit. “Dit is een volkslied.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie