Jan-Willem Start Op!
BNNVARA

Een vegetarisch recept van Rudolph van Veen

  1. Nieuwschevron right
  2. Een vegetarisch recept van Rudolph van Veen

Vandaag start de Nationale Week Zonder Vlees en daarom belden we onze favoriete kok Rudolph van Veen. Hij helpt je meteen goed op weg met één van zijn vegetarische recepten.

De Nationale Week Zonder Vlees is niet zozeer in het leven geroepen om mensen permanent van het vlees af te helpen. "Het gaat veel meer over de bewustwording", vertelde Rudolph ons vanmorgen. Vlees hoeft volgens hem écht niet meer elke dag op het menu te staan. "Vroeger had vegetarisch eten een beetje het stempel 'saai' of 'niet lekker', maar dat is echt achterhaald."

Rudolph maakt zelf vanavond een Afrikaanse stoofpot en deelt hieronder meteen zijn recept voor iedereen die dit ook graag op z'n bord ziet liggen deze week:

Afrikaanse stoofpot

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 pompoen
  • 4 stengels bleekselderij
  • olijfolie
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 0,05 g saffraan
  • 500 ml gezeefde tomaten
  • 800 ml groentebouillon
  • 100 g amandelschaafsel
  • 100 g dadels zonder pit
  • 1 bosje koriander
  • 400 g witte bonen (pot, uitgelekt)
  • 400 g linzen (pot, uitgelekt)
  • zout, versgemalen peper

Bereiden

  1. Pel de uien en snijd in grove stukken en pel en snijd de knoflook. Schil de pompoen en snijd de pompoen in gelijke stukken. Schil de stengels bleekselderij en snijd ze in halve maantjes.
  2. Verhit een scheutje olie in een grote pan en bak de ui, knoflook, kaneelpoeder en saffraan circa 2 minuten. Voeg de pompoen toe en bak circa 5 minuten mee. Voeg de bleekselderij toe, schenk de gezeefde tomaten en de bouillon erbij en laat met deksel op de grote pan circa 5 minuten koken.
  3. Rooster het amandelschaafsel op middelhoog vuur goudbruin. Halveer de dadels en pluk en hak de koriander. Voeg witte bonen, linzen en dadels toe aan de pan met pompoen en kook het geheel 5 minuten door. Voeg het amandelschaafsel en de koriander toe en meng alles goed. Breng het gerecht op smaak met wat zout en peper.
  4. Verdeel de Afrikaanse stoofpot over borden en garneer met wat koriander.
Ster advertentie
Ster advertentie