Hoofdeconoom CBS: 'Corona is blijkbaar goed geweest voor de woningmarkt' (2)
- Nieuws
- Hoofdeconoom CBS: 'Corona is blijkbaar goed geweest voor de woningmarkt' (2)
De prijzen van Nederlandse woningen zijn het afgelopen jaar het sterkst gestegen in bijna twintig jaar tijd, zo blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Gijs vraagt zich af hoe dat komt.
Koopwoningen waren in februari van dit jaar gemiddeld 10,4 procent duurder dan in februari 2020. Die enorme stijging had niemand verwacht, zo zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. "De huizenprijzen waren al lange tijd aan het stijgen. Iedereen dacht dat corona slecht nieuws zou zijn voor de economie en dat mensen hun hand op de knip zouden houden, omdat ze bang zijn om hun baan kwijt te raken. Maar niets blijkt minder waar; blijkbaar is corona goed geweest voor de woningmarkt."
De Randstad is het duurst
De prijzen stegen zelfs dusdanig hard dat de gemiddelde koopwoning in februari maar liefst 334.000 euro moest kosten. Vooral in de Randstad gingen de prijzen fors omhoog. "Mensen hebben minder geld uitgegeven aan vakanties en uitgaan", concludeert Van Mulligen. "Je moet toch wat met dat geld en het blijkt dat mensen dat geld hebben gebruikt om een huis te kopen."
Waar woon je het goedkoopst?
Als vanuit huis werken ook na deze pandemie optioneel blijft, zou dat voor werknemers een motivatie kunnen zijn om elders in het land een minder dure woning te zoeken. "Als je echt goedkoop wil wonen, kun je terecht in Friesland, Groningen en Limburg." Hoe lang de prijzen nog zullen toenemen, kan Mulligen niet voorspellen, al moeten ze wel een keertje omlaag gaan. "Een periode van oververhitting op de woningmarkt kan niet voor eeuwig duren."
Maar wat is de verwachting voor het komend jaar?