Hoe wordt het balbezit en andere data bepaald bij het voetbal?
- Nieuws
- Hoe wordt het balbezit en andere data bepaald bij het voetbal?
Balbezit, aantal passes, schoten op doel... Zitten er écht mensen met een stopwatch te turven!?
Heerlijk! Je kunt van de ene na de andere voetbalwedstrijd genieten, want het WK in Rusland is in volle gang. Topwedstrijden en potten die niet om aan te zien zijn wisselen elkaar af en je kunt alles in je kleine boekje bijhouden.
Hoe dan!?
Doelpunten, balbezit, schoten op doel, aantal passes, kaarten, overtredingen en ga zo maar door. Je kunt het allemaal zien op tv en dan rijst de vraag al gauw: hoe wordt dat in vredesnaam bijgehouden!? Zitten er écht mensen alles tot in detail bij te houden in het grote voetbalboek?
Hoe wordt balbezit en al die andere voetbaldata bepaald bij het WK?
Kort gezegd: ja. Gerard belde met voetbaldata-expert Tijs Rokers en die kon precies vertellen hoe dat allemaal in elkaar steekt.
Mensenwerk
Per wedstrijd zitten twee personen per team (vier in totaal dus) álles bij te houden op iPads. Dat zijn per wedstrijd zo'n 1000 tot 1200 'gebeurtenissen'. Er wordt steeds meer geautomatiseerd, maar daar is de foutmarge nog steeds veel te groot dat het mensenwerk blijft. Aan de hand van die gebeurtenissen wordt alle data opgesteld.
Balbezit = passen
Specifiek het balbezit is best moeilijk. Want stel dat de keeper bijvoorbeeld de bal intrapt. Dan hangt de bal zo een paar seconden in de lucht en ja... van wie is de bal dan? Bij wie kan het balbezit geteld worden? Daarom wordt het niet letterlijk per seconde, maar per pass berekend.
Opgelooooost!
Verder kon Tijs vertellen dat veel voetbalclubs en landenteams ook gebruikmaken van dit soort data. Dan gaat het wel wat dieper dan bijvoorbeeld alleen het percentage balbezit, want zo kon IJsland met een schamele 17% balbezit toch met een gelijkspel tegen Argentinië naar huis. Maar dat laagje dieper is dus heel belangrijk voor de tactiek.
Nou, mooi, weet je dat ook! OPGELOST!