Kanker en hoop: 'Ik ben in een vechtmodus gaan staan'
- Nieuws
- Kanker en hoop: 'Ik ben in een vechtmodus gaan staan'
Tijdens De grote Radiocollecte voor KWF gaat Ruud de Wild in gesprek met mensen die kanker overleefd hebben en die terugkijken op hun worsteling met de ziekte. Daarnaast spreekt hij met een expert over die ervaringen. Het thema van vandaag is hoop.
In zijn show gaat Ruud in gesprek met Reshma, Richard, Wim en zijn vrouw Carla en Nzinga en haar partner Misha. In de onderstaande video vraagt hij elk van hen hoe ze omgingen met intimiteit tijdens hun ziekte en na het herstelproces.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Corine Nierop-van Baalen is verpleegkundig specialist en verplegingswetenschapper. Ze is onder meer onderzoeker naar hoop onder patiënten en gaat in onderstaande video’s dieper in op de ervaringen van enkele voormalige patiënten.
Wim: Dacht dat het nierstenen waren
Wim dacht bij zijn eerste klachten aan nierstenen, maar helaas bleek het blaaskanker te zijn. Hoe luistert Corine naar dit verhaal? "Zo hoor ik het ook vaak. Eerst is alles onzeker en je hebt een klacht, maar ergens in je achterhoofd zit ook 'het zou ook kunnen dat...', maar op dat moment is het ook heel onzeker. Op dat moment kan het ook een manier zijn om om te kunnen gaan met de situatie." 'Is hoop een soort coping?', vraagt Ruud zich af. "Ja dat denk ik zeker", vertelt Corine. "Er zijn verschillende vormen, maar het is vooral jezelf overeind houden in een hele moeilijke en onzekere situatie." Corine heeft een onderzoek gedaan naar hoop en positief denken bij mensen met kanker. Je kunt het onderzoek hier lezen. "Uit het onderzoek kwam naar voren dat hulpverleners en patiënten hoop op een andere manier gebruiken, maar ze bedoelen iets anders", vertelt Corine. "Hoop voor mensen met kanker is gerelateerd aan het belang van de uitkomst. De uitkomst is zo belangrijk dat het de sterkte van de hoop kan bepalen. Terwijl bij hulpverleners wordt hulp gezien als een verwachting dat iets gaat gebeuren."
Video niet beschikbaar
Reshma: In de vechtmodus gaan staan
Reshma weet nog goed hoe ze reageerde toen ze in 2017 hoorde dat ze borstkanker had: "Ik heb één keer heel hard gehuild. Ik ben heel boos geweest op iedereen en alles en toen heb ik de knop omgezet. Ik denk: dit gaat mij niet gebeuren. Ik ben in de vechtmodus gaan staan en ik dacht: ik word schoon." zette de knop om en ze ging in de vechtmodus. Wat vindt Corine van deze instelling? "Mensen vinden dit hoop of in haar geval nog meer positief denken", vertelt Corine. "Mensen willen ook graag iets actiefs doen en dat noemen ze dan vechten." In de uitzending komt ook een vraag binnen van Erik: 'Hoop is uitgestelde teleurstelling'. "Ik kijk veel meer naar wat hoop je oplevert. Ik vind hoop geen uitgestelde teleurstelling, omdat ik zie dat het een belangrijke functie voor mensen heeft", vertelt Corine.
Video niet beschikbaar
Nzinga: 'Voor mij was kanker doodgaan'
Bij Nzinga werd in juni 2020 Non-Hodgkin kanker geconstateerd. Een jaar voor haar diagnose verloor ze haar vader aan kanker. “Mijn arts was hoopvol, maar ik moest wel een film die afspeelde van mijn vader eruit halen, want voor mij was kanker doodgaan", legt ze uit. "Ik had nog niet van dichtbij ervaren dat kanker leven is.” Is het gebruikelijk om zo te denken? Corine: "De associatie is er nog steeds. Dat is ook het eerste wat door iemands hoofd gaat als je de diagnose kanker krijgt. Ook al zijn de prognoses een stuk beter dan twintig jaar geleden, nog steeds is het het eerste waar je aan denkt." Hoe ga je de gesprekken aan over hoop? Je hoort het antwoord van Corine hieronder:
Video niet beschikbaar
Richard: 'Heel veel bidden heeft mij geholpen'
Richard geeft in het gesprek met Ruud aan dat hij veel hoop gehaald heeft uit het geloof en dat bidden ontzettend heeft geholpen. Zorgt religie voor hoop of zorgt ziekte voor teleurstelling in de religie? "Wij zien dat geloof een bron van hoop kan zijn", vertelt Corine. "Mensen die niet geloven halen vaak meer uit de natuur. Het feit dat na de winter de lente weer komt etc."
Lees hier het proefschrift van Corine over hoop en positief denken bij mensen met kanker
Video niet beschikbaar
De grote Radiocollecte voor KWF
NPO Radio 2 zet zich vanaf maandag 4 september een week lang in voor KWF Kankerbestrijding. Tot en met vrijdag 8 september maken de dj’s zich onder de noemer De grote Radiocollecte voor KWF sterk voor het goede doel en helpen zij collecteren tijdens de KWF Collecteweek.
Gerelateerd nieuws
De grote Radiocollecte voor KWF
Kanker en intimiteit: ‘Mijn mannelijkheid was weg’De grote Radiocollecte voor KWF
Leven met en na kanker: ‘Je gaat meer genieten van kleine dingen’De grote Radiocollecte voor KWF
Keuzes bij diagnose kanker: ‘Het behandelplan was al duidelijk’De grote Radiocollecte voor KWF
Dag 2 van De grote Radiocollecte voor KWF in beeld