Van IJzendoorn: 'Coronapaniek Engelse wetenschappers overdreven gebleken'
- Nieuws
- Van IJzendoorn: 'Coronapaniek Engelse wetenschappers overdreven gebleken'
In deze Op Z'n Kop gaan Marianne en Rick in gesprek met Patrick van IJzendoorn, correspondent in Engeland voor onder andere de Volkskrant. Wat vindt hij van het verdwijnen van de maatregelen in de UK?
Sinds 19 juli zijn vrijwel alle coronamaatregelen in het Verenigd Koninkrijk verdwenen en mogen de Britten weer naar nachtclubs. Er hoeft ook geen veilige afstand meer gehouden te worden. Volgens Patrick van IJzendoorn, Engeland-correspondent voor onder andere de Volkskrant, zijn de paniekvoorspellingen van sommige wetenschappers allemaal overdreven gebleken. Podcastduo Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen zouden er wat graag voor over hebben om net als de Britten weer het oude, normale leven te leiden.
'Alle paniekvoorspellingen zijn niet reëel gebleken'
Waar sommige wetenschappers waarschuwden voor oplopende besmettingscijfers in Engeland, daar is het omgekeerde het geval. "De cijfers zijn al een dag of tien dalende en dat is voor een aantal wetenschappers een grote verrassing", vertelt Van IJzendoorn. "Met name voor de beroemde Neil Ferguson. Hij is de voornaamste adviseur en epidemioloog van de regering, zeg maar de Marion Koopmans van Engeland. Hij had voorspeld dat er medio augustus honderdduizenden besmettingen zouden zijn, maar we hebben er nu rond de 20.000 per dag. Alle paniekvoorspellingen zijn niet reëel gebleken."
Luister de aflevering of lees hieronder verder:
#30 - OP Z'N KOP! Met Engeland-correspondent Patrick van IJzendoorn - Op z’n Kop!
Het is niet de eerste keer dat een van Engelands meest vooraanstaande wetenschappers ernaast zit. Van IJzendoorn vertelt Zwagerman & Van Velthuysen dat op basis van Ferguson’s voorspellingen tijdens de mond-en-klauwzeer crisis destijds 6000 runderen werden geslacht. Een maatregel die achteraf overdreven is gebleken, want de alarmerende voorspellingen zaten er volledig naast, legt Van IJzendoorn uit. Nu een vergelijkbare situatie zich voordoet, roept het bij veel Britten de vraag op waarom de regering zich blijft inlaten met deze wetenschappers.
Keus van premier Johnson
"De vraag in Engeland is heel erg: waarom luistert premier Boris Johnson en zijn regering naar Ferguson en andere wetenschappers die in het verleden hebben bewezen niet heel erg accuraat te zijn? Er zijn ook een aantal wetenschappers, bijvoorbeeld Carl Heneghan van Oxford, die voortdurend vraagtekens stelt bij het beleid en gewoon wordt genegeerd. Ook Robert Dingwall, een socioloog, die al eerder waarschuwde voor te veel paniek, wordt genegeerd. De vraag is dus waarom de regering Johnson blijft luisteren naar een bepaalde kliek wetenschappers", aldus Van IJzendoorn.
Grote ophef
Voor de Britten die weer snakten naar hun oude, normale leventje, voer premier Johnson gelukkig zijn eigen koers en werden de versoepelingen op 19 juli doorgezet. Een besluit dat tot grote ophef leidde. Van IJzendoorn: "Er was een open brief van honderden wetenschappers in The Lancet, die de versoepelingen immoreel, dodelijk en crimineel noemden. Die paniek is allemaal overdreven gebleken, want er is weinig gebeurd sinds de 'opening' van het land."
NPO Luister
Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.
Foto omslag: Pixabay