Hoe werkt de supersnelle blaastest die corona uit kan sluiten?
- Nieuws
- Hoe werkt de supersnelle blaastest die corona uit kan sluiten?
Goed nieuws: het Leidse bedrijf Breathomix heeft een nieuwe blaastest ontwikkeld die corona uit kan sluiten. Wouter belt met hun COO Rianne de Vries om uit te zoeken hoe de test precies werkt.
De procedure is anders dan die van de staafjestest. "Je drinkt een half bekertje water, vervolgens zet je een neusklem op je neus en blaas je door het apparaat heen", vertelt Rianne. Dan adem je vijf keer rustig door, één keer diep in, houd je de adem vast en blaas je langzaam weer uit. "In het apparaat zitten sensoren. Die meten het complete mengsel aan stofjes in de uitademingslucht." De sensoren die dat oppakken sturen de signalen direct door naar een online platform, waar ze meteen worden geanalyseerd. Dat levert een ademprofiel op. Rianne: "Wat we nu weten is dat het ademprofiel van mensen met corona anders is dan van mensen die dat niet hebben." Dat betekent dat je binnen een paar seconden al een uitslag krijgt.
Een screening-methode
De nieuwe blaastest zal volgens Rianne nog niet het einde betekenen van de huidige testmethode met staafjes. "Hoe wij de test voor ons zien is echt als een screening-methode voor corona. Dat we op zoek gaan naar welke mensen het écht niet hebben", vertelt Rianne. Deze mensen kunnen dan gerustgesteld worden en naar huis. "De andere groep, waarvan we het nog niet zeker weten, die gaan door voor een wattenstaafje." Hiermee hopen ze het grootste deel van de mensen sneller een gunstige uitslag te kunnen geven, waardoor minder wattenstaafjes nodig zullen zijn.
Inzetbaarheid bij evenementen
Wouter vraagt zich af: zouden we deze test bijvoorbeeld ook in kunnen zetten bij het Top 2000-café? Het antwoord van Rianne is veelbelovend: "Ja, dat zou zeker kunnen. Dat is wel net weer een andere groep, want dat zijn waarschijnlijk mensen die nog geen klachten hebben." Met een andere testpopulatie moet je altijd een proef doen zodat je zeker weet dat het ook in de nieuwe groep mensen goed werkt. "Maar dit is zeker waar we naartoe aan het werken zijn."
Hoe is deze blaastest ontwikkeld? Je hoort het in het hele interview hieronder:
Video niet beschikbaar
Wout2day
Je hoort Wout2day iedere maandag tot en met donderdag van 18:00 tot 20:00 uur op NPO Radio 2.
Foto omslag: ANP