Programma

Vijf albums die op bizarre wijze werden uitgebracht

  1. Nieuwschevron right
  2. Vijf albums die op bizarre wijze werden uitgebracht

Een album dat ongevraagd op je iPhone belandt, fans die de prijs van een release mogen bepalen, of maar één exemplaar van een plaat persen: artiesten brengen soms op heel bijzondere manieren hun nieuwe album uit.

Ook rapper Sticks voegt zich nu in dit rijtje. Hij brengt in september samen met producer Kubus een nieuwe plaat uit. Fans kunnen het album alleen niet thuis op repeat zetten of toevoegen aan hun vinyl-collectie. De nummers zullen namelijk alleen te beluisteren zijn in museum de Fundatie in Zwolle, om na vier maanden weer in een la te verdwijnen. De rapper, die samen met collega Rico furore maakte met het collectief Opgezwolle, is niet de eerste die zijn album op een afwijkende manier uitbrengt.

Radiohead laat fans zelf de prijs kiezen

Op 10 oktober 2007 brengt Radiohead hun zevende album In Rainbows uit. Dit doet de Britse band op een bijzondere manier. Fans mogen namelijk zelf kiezen wat ze voor de nummers willen betalen. Op een speciale site kunnen mensen de plaat bestellen en mogen ze zelf het prijskaartje bepalen. Niet iedereen is enthousiast over het innovatieve plan. Zo vinden verschillende collegamuzikanten dat de band er op deze manier voor zorgt dat muziek waardeloos lijkt. Lily Allen zegt destijds: "Je kiest ook niet zelf wat je voor een doos eieren betaalt. Waarom zou dat voor muziek anders moeten zijn?". Drie maanden later komt er alsnog een fysiek exemplaar van het album uit. Er zouden dan al ruim één miljoen digitale exemplaren zijn verkocht voor een ‘normale winkelprijs’.

Kanye West zorgt wekelijks voor goede vrijdag

Met de komst van Spotify en de digitale revolutie in de muziekindustrie kijken we er niet echt meer van op, maar in 2010 doet Kanye West voor die tijd iets bijzonders en vernieuwends. De rapper roept in aanloop naar zijn vijfde album My Beautiful Dark Twisted Fantasy namelijk de zogeheten GOOD Fridays in het leven, vernoemd naar zijn eigen platenlabel GOOD Music. Vanaf dan brengt Kanye elke vrijdag een nieuwe single uit op zijn website. Het wordt onder de fans van de rapper een ware hype. West weet elke week op een vast moment alle aandacht in de muziekindustrie naar zich toe te trekken. De rapper houdt het drie maanden vol en brengt in totaal vijftien nummers uit. Vier daarvan verschijnen uiteindelijk daadwerkelijk op zijn nieuwe album. De plaat wordt vandaag de dag door veel critici gezien als het beste album uit Kanye's oeuvre.

U2 en Apple maken inschattingsfout met onschuldige liedjes

Op 9 september 2014 kondigt Apple op het jaarlijkse keynote-event de nieuwe iPhone 6 aan. Aan het einde heeft Steve Jobs’ opvolger Tim Cook nog één verrassing in petto: een nieuw album van U2. Ruim 500 miljoen iTunes-gebruikers ontvangen Songs of Innocence gratis op hun iPhone. Een sympathiek plan, zou je zeggen. Toch ervaren heel veel gebruikers dit absoluut niet zo. Het op de telefoon plaatsen van het album wordt door veel mensen gezien als inbreuk op hun privacy. Daarnaast heeft Apple het klanten onmogelijk gemaakt om de plaat van de iPhone te verwijderen. De actie komt zowel de band als Apple uiteindelijk op veel kritiek te staan en niet veel later biedt U2-frontman Bono dan ook zijn excuses aan. Ook zorgt Apple er met een speciale tool voor dat mensen de plaat alsnog van hun telefoon af kunnen halen. En de liedjes waren nog wel zo onschuldig bedoeld...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het boek van Beck

In 2012 kondigt de Amerikaanse muzikant Beck zijn nieuwe album Song Reader aan. Er is alleen één detail: er is geen track voor opgenomen. Het album bestaat namelijk uit een boek met bladmuziek voor twintig liedjes. Fans moeten de muziek zelf spelen om te ontdekken wat Beck voor ze gecomponeerd heeft. Toch kunnen ook de a-muzikale fans hun hart ophalen. Er is namelijk een versie van het album gemaakt waarop andere muzikanten de Beck-tracks spelen. Onder meer Jack White, Norah Jones en Juanes werken aan het project mee. Ook Beck zelf kan het niet laten om toch nog zijn opwachting te maken. Nummer acht op de tracklist, ‘Heaven’s Ladder’, wordt namelijk door hem zelf uitgevoerd.

Album Wu-Tang Clan komt in verkeerde handen

Het Amerikaanse hiphopcollectief Wu-Tang Clan rondt in 2014 het nieuwe album Once Upon a Time in Shaolin af. Toch zullen fans nooit horen aan welke nummers de groep in de zes jaar daarvoor zo hard heeft gewerkt. Wu-Tang perst namelijk maar één fysiek exemplaar, gooit het in een kluis en biedt de plaat vervolgens aan op een veiling. Er is één regel waar de koper zich aan moet houden: de plaat mag tot 2103 niet commercieel worden uitgebracht. Wel mag de koper ervoor kiezen om het album gratis de wereld in te gooien of het aan fans te laten horen op speciale luistersessies.

Het is zakenman en investeerder Martin Shkreli die de plaat voor ruim twee miljoen dollar koopt. Het zit Wu-Tang uiteindelijk alleen niet helemaal lekker dat het album in zijn handen is. Shkreli wordt in de Verenigde Staten kort daarna namelijk berucht en komt bekend te staan als 'de meest gehate man van Amerika'. Zijn farmaceutische bedrijf verhoogt de prijs van een medicijn dat hiv-patiënten en zwangere vrouwen voor infecties moet behoeden, van de ene op de andere dag namelijk van 13,50 dollar naar 750 dollar per stuk. De clan-leden besluiten een deel van de opbrengsten van de verkoop daarom over te maken naar het goede doel.

In 2018 wordt Shkreli door de Amerikaanse rechtbank veroordeeld voor grootschalige fraude. De staat legt beslag op zijn bezittingen, waaronder het album van Wu-Tang. Of dat ooit nog het daglicht ziet is de vraag die veel fans tot op de dag van vandaag bezighoudt.

Eerder heeft Martin Shkreli nog wel een korte luistersessie gestreamd:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie