Artiest

Pussycat

  1. Artiestenchevron right
  2. Pussycat
De naam van Pussycat zal wel voor altijd en eeuwig verbonden blijven met die éne nummer-1-hit uit 1975: Mississippi. Want hoewel de Limburgse formatie van de zusjes Toni, Marianne en Betty Veldpaus nog veel meer hits wist te scoren, geldt Mississippi nog steeds als hét onbetwiste meesterwerk van Pussycat.

Mijnwerkersgezin

De zusjes Toni (geboren in 1953), Marianne (1952) en Betty (1951) worden alle drie geboren in Brunssum. Vlak na de geboorte van Toni overlijdt hun vader aan de gevolgen van de ziekte Hodgkin. Vijf jaar na diens dood hertrouwt hun moeder met de Poolse mijnwerker Kowalczyk. “Papa Kowalczyk was een echte vader voor ons. Hij verwende ons allemaal,” zegt Betty. Zo krijgen de drie zusjes ieder een gitaar van hem. Ze zijn dan respectievelijk zes, zeven en acht jaar oud. Het gezin is verhuisd naar Treebeek, waar de zusjes gitaarles krijgen van mijnheer Keuzekamp. In die tijd treden ze op als De Zingende Zusjes tijdens het carnaval en andere feestjes. Mijnheer Keuzekamp maakt als gitaarleraar baan voor Werner Theunissen, een jonge student die de zusjes laat kennismaken met eigentijdse popmuziek. Geheel in de geest van de jaren zestig noemen de inmiddels tieners geworden zusjes zich The BG’s (Beat Girls) From Holland. Ze vertolken repertoire van de Bee Gees en Motown en vallen op door hun voortreffelijke ‘close harmony’ samenzang.

Country

In 1973 worden The BG’s From Holland versterkt met enkele mannelijk muzikanten, waarna hun naam wordt gewijzigd in Sweet Reaction. Onder die naam worden drie weinig succesvolle singles gemaakt. Ondertussen blijft Werner Theunissen driestemmige liedjes voor de zusjes schrijven. Eén van die liedjes is 'Mississippi', een sterk door de Bee Gees-hit 'Massachusetts' beïnvloed countrynummer. De zusjes zingen het liedje in op een bandje en sturen dat naar EMI Bovema in Heemstede. De platenmaatschappij reageert enthousiast. Er wordt een contract getekend en in april 1975 wordt 'Mississippi' op single uitgebracht. “In eerste instantie deed de single niks. Maar toen ging Meta de Vries 'm draaien. Zij dacht dat Pussycat een Engelse groep was. Wel leuk, want later in Engeland dachten ze dat wij uit Amerika kwamen!” lacht Betty. In november 1975 komt 'Mississippi' de hitlijsten binnen. Twee weken later staat Pussycat met 'Mississippi' op de eerste plaats.

Internationaal succes

Het succes van 'Mississippi' breidt zich uit naar andere Europese landen. Na Nederland bereikt Mississippi ook de eerste plaats in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Noorwegen. Zelfs in Engeland staat Pussycat op één in de charts, een zeer bijzondere prestatie voor een Nederlandse artiest of groep. Na 'Mississippi' volgen grote internationale hits als 'Georgie', 'Smile' en 'My Broken Souvenirs'. Pussycat wint diverse prestigieuze prijzen, waaronder een Edison, Zilveren Harp en in Duitsland de Goldener Löwe. De groep vervolgt haar succes met hits als 'Same Old Song', 'Doin’ La Bamba' en 'Then The Music Stopped'. “Destijds kreeg je steeds meer bandartiesten, artiesten die zónder begeleidingsband maar mét tape optraden. Voor zaaleigenaren was dat een stuk goedkoper en dus aantrekkelijker,” vertelt Betty. “Met pijn in het hart moesten we toen afscheid nemen van onze begeleidingsband. Daarna traden ook wij een tijdje op met een tape. Maar eigenlijk vonden we dat niks.” Wanneer ook het gezinsleven steeds meer tijd begint op te eisen, besluiten de zusjes er in 1985 een punt achter te zetten.

Single Luck

Na Pussycat begint Marianne een goed lopend café in Brunssum. Betty houdt zich voornamelijk met haar gezin bezig. Toni is de enige die professioneel doorgaat in de muziek. Ze start een eigen solocarrière, brengt verschillende platen uit en zingt duetten met onder anderen Benny Neyman, Marco Bakker en de Major Dundee Band. Sinds een paar jaar treedt zij samen met haar dochter Kimberley op als Pussycat Featuring Toni. In 1995 kijken de zusjes in het programma Single Luck terug op het succes van 'Mississippi'. Voor die gelegenheid zingen ze voor de camera nog één keer 'Mississippi'. “Vooralsnog blijft het gezamenlijk zingen en spelen toch echt beperkt tot verjaardagen en familiefeestjes. Of we dan 'Mississippi' zingen? Ja, daar komen we nou eenmaal niet onder uit!"