Corry Brokken
- Artiesten
- Corry Brokken
Sterk
Corry Brokken wordt op 3 december 1932 geboren in Breda. Zij is het oudste kind uit een gezin dat het na de oorlog moeilijk heeft vanwege het NSB-lidmaatschap van haar vader. De nare gevolgen die dat voor het gezin Brokken heeft, maakt de jonge Corry alleen maar sterker. Ze wil dolgraag carrière maken als zangeres en zet daar alles voor opzij. Na diverse los-vaste baantjes debuteert Corry in 1952 in het AVRO radioprogramma 'Een Lied En Een Vleugel'. Vervolgens treedt zij op met diverse bekende dansorkesten en gezelschappen. In 1956 vormt Corry samen met Jetty Paerl de Nederlandse afvaardiging tijdens het allereerste Eurovisie Songfestival. In het Italiaanse San Remo zingt Corry het liedje 'Voorgoed Voorbij' zonder dat zij het songfestival wint.
Aanstootgevend
Een jaar later wordt Corry opnieuw namens Nederland uitgezonden naar het Eurovisie Songfestival. En ditmaal is het wel raak! Met het door Willy van Hemert geschreven 'Net Als Toen' is Corry de eerste Nederlandse zangeres die het Eurovisie Songfestival wint. Opeens is zij een bekend zangeres. Een jaar later doet zij opnieuw mee aan het Eurovisie Songfestival, waar ze met het liedje Heel De Wereld eindigt in de achterhoede. In september 1959 bevalt Corry van haar dochter Nancy, haar enige kind uit haar huwelijk met jazzmuzikant Cees See. Een jaar later scoort zij een nummer 1-hit met haar Nederlandstalige bewerking van Edith Piaf’s 'Milord', dat vanwege de vrijpostige tekst door conservatief Nederland als aanstootgevend wordt ervaren. Ondertussen viert La Brokken ook grote successen in Duitsland. Daarnaast treedt de zangeres op met Snip & Snap in de revue van René Sleeswijk, met wie zij in 1968 in het huwelijk treedt.
Willem Duys
In 1962 ontvangt Corry een Edison voor haar elpee Mijn Ideaal. Verder presenteert zij verschillende televisieshows op de Nederlandse én Duitse televisie. Corry ontmoet wereldsterren als Caterina Valente, Gilbert Bécaud en Charles Aznavour, met wiens 'La Mama' zij een grote hit scoort. In 1971 produceert Willem Duys haar album Voor Nancy, dat is opgedragen aan haar dan 12-jarige dochtertje. Twee jaar later verschijnt haar voorlopig laatste plaat Corry Zingt Toon Hermans. In 1976 presenteert Corry nog het Eurovisie Songfestival in Den Haag; in datzelfde jaar start zij een studie rechten.
Rechter
Nadat haar huwelijk met Sleeswijk op de klippen is gelopen, trouwt Corry in 1978 met haar studievriend Jan Meijerink. Wanneer beide echtelieden hun rechtenstudie met succes hebben afgerond, starten zij gezamenlijk een advocatenbureau. Een paar jaar later wordt Corry beëdigd als plaatsvervangend rechter in het arrondissement Den Bosch.
Toegift
In 1995 krijgt Corry een tweede Edison en besluit zij haar comeback als zangeres te maken. In 1996 verschijnt haar cd Nooit Gedacht. Maar het gehoopte succes blijft ditmaal uit. In 2000 verschijnt haar autobiografie Wat Mij Betreft, waarin Corry openhartig terugblikt op haar bewogen leven. In 2006 verzorgt zij met theatergroep Purper een aantal jubileumvoorstellingen. In datzelfde jaar verschijnt ook de dvd Een Avondje Uit Met Corry Brokken, die een overzicht biedt van haar succesvolle zangcarrière beginnend bij het Eurovisie Songfestival in 1957. Begin 2008 wordt Corry getroffen door een herseninfarct, waarna zij langdurig moet revalideren. In 2009 verschijnt haar tweede biografie, genaamd Toegift, waarin zij vertelt hoe het leven haar is vergaan vanaf de millenniumwisseling.
“Ik hou van het leven en ik hoop maar dat het leven nog een tijdje ook van mij zal blijven houden,” aldus de inmiddels 78-jarige Corry Brokken.