Bettie Serveert
- Artiesten
- Bettie Serveert
Tennister Betty Stöve inspireert vier Nederlandse muzikanten (Carol van Dijk, Peter Visser, Herman Bunskoeke en Berend Dubbe) tot de bandnaam Bettie Serveert. In 1992 neemt de band een demo op en muziekblad Music Maker roept deze uit tot Demo Van De Maand.
Palomine
Het Nijmeegse label Brinkman weet Bettie Serveert te strikken en bekostigt de opnamen van een studio in Weesp waar het debuutalbum Palomine wordt opgenomen. Frans Hagenaars (die later ook met Daryll-Ann, Solex en Johan werkt) produceert het. Palomine wordt een groot succes in Nederland en Bettie Serveert is te zien op Pinkpop 1993. In de Verenigde Staten tekent de band bij Matador, een sublabel van platenmaatschappij Atlantic, en speelt in het voorprogramma van Buffalo Tom.
Tweede en derde plaat
Lamprey (1995) is de 'moeilijke tweede plaat'. Aan producer Daniel Lanois (van U2, Peter Gabriel en Bob Dylan) om de taak van productie op zich te nemen. Helaas voor Lanois en de band zelf valt het album zowel artistiek als commercieel tegen. Het derde album, Dust Bunnies, verschijnt in 1997.
Berend zwaait af
Een jaar later vertrekt Berend Dubbe om muzikale meningsverschillen. Dubbe treedt een paar keer als toetsenist op met Caesar, maar komt al snel met zijn eigen project naar buiten: Bauer.
Private Suit en rust
Voor Private Suit ('00) duikt Bettie Serveert de studio in met niemand minder dan John Parish. De Engelse producer heeft eerder gewerkt met P.J. Harvey en 16 Horsepower. Reinier Veldman is de nieuwe drummer. Begin juli 2001 maakt Bettie Serveert bekent een jaar rust te nemen, om, zoals in het persbericht te lezen valt "de batterijen weer op te laden, nieuwe perspectieven te zoeken en nieuwe doelen te stellen". Een jaar later stapt Rogier Veldman op. '
Geluid enorm verrijkt
Het vijfde studio-album verschijnt in maart 2003. In een interview met 3voor12 vertelt bassist Herman Bunskoeke over Log 22: “Je hoort nog steeds de basis, het Bettie Serveert geluid. Daar komen we ook nooit meer van af denk ik. Maar voor de rest is ons geluid enorm verrijkt."
Touren
Bettie Serveert vertrekt 21 maart 2003 voor een maand naar Amerika, waarna tours volgen door Scandinavië, Duitsland en -in november- Australië. Bunskoeke: “We pakken alles aan, het gaat beter dan ooit. Er is veel belangstelling voor de nieuwe plaat en onze website is nog nooit zo druk bezocht. Wie weet wat er allemaal gebeurt. Misschien gaat de cd wel heel goed lopen…”
Blijven produceren
Bettie Serveert zit vervolgens niet stil. Na Attagirl (2004) en Bare Stripped Naked (2006) komt na wederom een korte break (voor de band, niet voor de artiesten zelf, er zijn genoeg zijprojecten) in 2010 hun hardste plaat tot nu toe uit. De release van Pharmacy Of Love gaat gepaard met de eerste single 'Deny All'. Opmerkelijke special guest is Joppe Molenaar (Voicst) die op de drumkruk plaatsneemt.
20-jarig bestaan
In augustus 2011 vieren de Betties hun 20-jarig bestaan in Paradiso Amsterdam. Een half jaar later, in april 2012, gaat de band weer naar de La Chapelle Studio's in Belgie om hun nieuwe album op te nemen met Joppe Molenaar op de drums.
Tiende album
Het tiende album van Bettie Serveert heet Oh, Mayhem! en komt begin 2013 uit. Gitarist Peter Visser vertelt over de making of van het album: "When we booked the studio, half of the songs still had to be written. This turned out to be a benefit: the record is very spontaneous. All the instruments were recorded simultaneously. The advantage is that you can look each other in the eye while playing and there's more interaction; you can feel the energy"