Artiest

André van Duin

  1. Artiestenchevron right
  2. André van Duin
“André van Duin is Stan Laurel en Oliver Hardy verenigd in één lijf,” aldus cabaretier Bert Visser over de man die op 17-jarige leeftijd voor het eerst op televisie te zien was.

Van Duin maakte carrière als imitator, komiek, filmster, zanger, tekstschrijver, programmamaker en groeide daarmee uit tot één van de grootste entertainers die Nederland ooit heeft gekend. En als we hem op zijn woord mogen geloven dan is zijn carrière nog lang niet beëindigd.

Droom

André van Duin wordt op 20 februari 1947 geboren als Adrianus Marinus Kyvon in Rotterdam. Op de lagere school droomt de kleine André maar van één ding: artiest worden. Hij wil mensen vermaken, op welke manier dan ook. André experimenteert met een van zijn ouders gekregen oude bandrecorder en slaagt er in door knip- en plakwerk iets leuks mee te doen. Op zijn vijftiende, André volgt dan een opleiding tot machinebankwerker, schrijft hij een brief naar de omroep. "Ik wil graag conferencier worden en daarom vraag ik u beleefd of ik voor uw omroep een proeve van bekwaamheid mag afleggen. Mijn repertoire bestaat onder andere uit conferences, liedjes, imitaties, mimiek met platen en dergelijke.” André ondertekent de brief met zijn artiestennaam, André van Duin. Het mag niet baten; zowel de VARA (‘te jong’) als de KRO (‘wij begrijpen uw ambitie niet’) zien niets in het jonge Rotterdamse talentje.

Rolling Stones

Toch werkt André onverdroten verder aan de realisatie van zijn droom. Hij schrijft zich in voor AVRO’s Nieuwe Oogst, een talentenjacht die hij ook wint. Als beloning mag André op 24 juli 1964 zijn tv-debuut maken in de televisieshow van Willy en Willeke Alberti. De 17-jarige roodharige Rotterdammer schiet als een springveer over het podium waarbij hij allerlei gekke bekken trekt. Heel Nederland is er getuige van hoe binnen tien minuten een nieuwe ster opstaat. Direct na de uitzending staat de telefoon in de tv-studio roodgloeiend; tientallen feestorganisatoren willen het jonge ventje met zijn bandact inhuren.. Met zijn taperecorder trekt André het hele land door. Nog datzelfde jaar staat hij in het voorprogramma van de Rolling Stones tijdens hun legendarische optreden in het Kurhaus in Scheveningen.

Gulle lach

André mag een paar programma’s voor de AVRO maken en is ook regelmatig te gast in tv-shows van Willy en Willeke Alberti, de Mounties en Rudi Carrell. Carrell herkent zijn talent en voorspelt hem: “Jij kunt veel meer dan een sketch en een liedje; jij kunt een grote show dragen!” In 1968 sluit André zich aan bij de Snip en Snap Revue. In die revue krijgt de bandparodist ook de kans zijn komische talent aan het publiek te laten zien. Een jaar later heeft André zijn eigen revue. In de door Joop van den Ende geproduceerde theaterrevue Lach In De Ruimte vormt André een koppel met conferencier Frans van Dusschoten. Het blijkt een gouden koppel te zijn. Met Van Dusschoten als aangever en André als komische afmaker bezorgen zij jarenlang miljoenen mensen ‘een gulle lach’. Ria Valk en later Corrie van Gorp zorgen voor de vrouwelijk inbreng in de vele theatershows van het duo, waaronder Blij Blijven en Dag Dag Heerlijke Lach.

Dik Voormekaar I

Ook op televisie en radio is André een graag gezien en beluisterde gast. Nadat hij in 1968 zijn eerste tv-show Een Avond TV Met André presenteert, volgen succesvolle programma’s als Te Land Ter Zee En In De Lucht, Hotel De Botel, Jaap Aap, Animal Crackers en de André van Duin Show. In het seizoen 1972-1973 speelt André een rol in de populaire tv-serie Het Meisje Met De Blauwe Hoed. Op radio kan hij zijn talent als bandparodist kwijt in de Dik Voormekaar Show, die eerst op Radio Noordzee wordt uitgezonden en later bij de NCRV. Samen met medepresentator Ferry de Groot voert hij in deze show allerlei typetjes op, waaronder Ome Joop, Harry Nak en Bep & Toos. In 1977 wordt de Dik Voormekaar Show door de TROS op televisie uitgezonden.

Films

In 1980 maakt André zij debuut op het witte doek. Hij speelt de hoofdrol in de film Joep Meloen die ruim één miljoen bioscoopbezoekers trekt. André’s tweede film De Boezemvriend, waarin ook rolletjes worden gespeeld door onder anderen Ischa Meijer, Leen Jongewaard, Vanessa en André Hazes, is met een half miljoen bezoekers minder succesvol.

Hits

Wel bijzonder succesvol zijn de platen die André uitbrengt. Worden van zijn eerste singletje Hé Hé Ik Ben André uit 1965 maar heel weinig exemplaren verkocht, vanaf de hit Angelique uit 1972 scoort hij tientallen hits. Daaronder persiflages als Het Bananenlied – een komische bewerking van Harry Belafonte’s The Banana Boat Song (Day-O) -, De Tamme Boerenzoon (Ivan Heylen’s De Wilde Boerendochtere), We Moeten Doorgaan (Ramses Shaffy’s We Zullen Doorgaan) en Grote Voeten (Frank Sinatra’s Love And Marriage). Ook scoort hij legio carnavalskrakers, waaronder '‘k Heb Hele Grote Bloemkole', 'Sambaballensamba', 'Er Staat Een Paard In De Gang', 'Het Pizzalied', 'De Buurtsuper', 'Ayohee' en het omstreden 'Willempie', een liedje waarin hij een zwak begaafd typetje opvoert dat hem een hoop kritiek oplevert. André biedt publiekelijk zijn excuses aan en verklaart dat hij nooit iemand heeft willen kwetsen of beledigen.

Serieus

Naast alle grappige liedjes laat André zich als zanger ook van een meer serieuzere kant zien. Zo verschijnt in 1977 de elpee And’re André, een plaat waarop hij zich presenteert als chansonnier van het Nederlandse lied. Een riskante onderneming voor iemand die als grappenmaker bekend staat. Maar het publiek accepteert ook deze serieuze kant van André. Van de elpee And’re André worden meer dan 100.000 stuks verkocht. Hetzelfde gebeurt met de volgende vier And’re André elpees. Ook de serieuze liedalbums Wij (1982), Wij Twee (1984), Zing (1987) en Recht Uit Het Hart (1999) zijn succesvol.

Brandsteder

In de jaren negentig is André bij te zien RTL4 in populaire tv-programma’s als Wie Ben Ik? en Ron en André’s Bingo Paleis. Het zij programma’s waarin André een duo vormt met Ron Brandsteder. De samenwerking bevalt uitstekend. Zelfs zo goed dat wanneer André in 2006 zijn comeback maakt in het theater, Ron Brandsteder zijn nieuwe aangever wordt. Ook Joke Bruijs speelt mee in deze nieuwe André van Duin Theaterrevue, die net als de shows in de jaren zeventig weer honderdduizenden bezoekers weet te trekken.

Dick Voormekaar II

In die revue keert ook de legendarische Dik Voormekaar Show terug, waarin het komische improvisatietalent van André geheel tot z’n recht komt zoals hij laat zien in een uitzending van De Wereld Draait Door. Mede dankzij die uitzending keert de Dik Voormekaar Show begin 2009 weer terug op televisie. Rond diezelfde tijd scoort André met de carnavalskraker De Balletjes Van De Koningin zijn zesde nummer 1-hit. Die zomer zendt de Tros het tv-programma Van Duin Op Z’n Best uit, waarin bekende Nederlanders vertellen waarom zij een bepaalde sketch, scène of liedje van André van Duin zo bijzonder vinden.

Jubileum

In 2010 viert André zijn 45-jarige artiestenjubileum. Dat doet hij door onder anderen het dubbelalbum Dubbel uit te brengen, met daarin één cd met komische liedjes en één cd met serieuze liedjes. Verder kondigt hij nieuwe theatershows aan als ook zijn plan om weer nieuwe afleveringen te maken van het populaire dierenprogramma Animal Crackers. De Tros zal zowel de theatershows als Animal Crackers gaan uitzenden. “Ik voel me kiplekker en ben niet van plan achter de geraniums te gaan zitten. Ze kunnen wel een beetje water van me krijgen,” aldus André van Duin.

Nummers van André van Duin