Programma

Alternatieve albumhoezen van Sticky Fingers

  1. Nieuwschevron right
  2. Alternatieve albumhoezen van Sticky Fingers

We kennen allemaal de iconische Andy Warhol-hoes van het Rolling Stones-album Sticky Fingers, maar in sommige landen kwam de plaat in een andere hoes uit. We zetten ze op een rijtje.

Andy Warhol

Op 23 april 1971 verschijnt Sticky Fingers. De plaat is opmerkelijk om meerdere redenen. Zo is het de eerste plaat van de Stones op hun eigen platenlabel en er staan beroemde liedjes op als Brown Sugar en Wild Horses. De spraakmakende hoes met de kenmerkende rits wordt bedacht door popartkunstenaar Andy Warhol. De foto zelf wordt genomen door Billy Name en het grafisch ontwerp is van Craig Braun.

Spaanse censuur

De veel te strakke broek waarin duidelijk de contouren van een mannelijk geslachtsdeel zichtbaar zijn, kan in sommige landen in 1971 niet door de beugel. Onder het regime van Franco wordt de hoes in Spanje gecensureerd. Ontwerpers John Pasche en Phil Jude komen met een alternatief ontwerp: een aantal vingers in een stroopblik. Letterlijk sticky fingers dus, alleen ziet het resultaat er nogal luguber uit. Franco heeft er schijnbaar geen moeite mee. Pas na zijn overlijden mag de Warhol-hoes verkocht worden.

Bandfoto in Maleisië

In Maleisië zijn de autoriteiten in de jaren zeventig ook geen fan van de Warhol-hoes. Ze vinden ‘m niet heftig genoeg om 'm volledig te verbannen, maar de foto van de strakke spijkerbroek is op de Maleisische persing van de elpee naar de achterkant van de hoes verplaatst. Op de voorkant staat een bandfoto die op de reguliere edities van de plaat op de binnenhoes te vinden is. Aan zijn ongegeneerde geeuw te zien, vindt zelfs Mick Jagger ‘m een beetje saai.

Taiwanese bootleg

De oorspronkelijke Taiwanese persing van Sticky Fingers wijkt niet heel af van zoals we ‘m kennen in de rest van de wereld, al is het ritsje geel, staat de bandnaam in het Chinees op de hoes en om de een of andere reden staat Brown Sugar in grote gele letters op de voorkant vermeld. Interessanter is de bootleg die in Taiwan verschijnt, met een full-colour groepsfoto van de Stones die in een tuin aan het chillen zijn.

Deal met een Italiaanse dealer

Wanneer de compact disc in de jaren tachtig zijn intrede doet, worden de albums van de Stones voor het eerst op de nieuwe glimmende schijfjes geperst. Sticky Fingers is in 1986 aan de beurt en tegelijkertijd wordt er ook een speciale uitvoering uitgebracht op vinyl voor de autofabrikant Alfa Romeo. Dealers met de hoogste omzetten worden met deze bijzondere en tamelijk zeldzame uitgave van Sticky Fingers beloond.

Hamer en sikkel op Russische elpee

De muziek van de Stones is aanvankelijk verboden in de Sovjet-Unie, al vinden albums via illegaal geïmporteerde cassettebandjes en bootlegs van elpees toch hun weg naar fans achter het IJzeren Gordijn. Vrijwel onmiddellijk na de val van de Sovjet-Unie, tijdens kerst 1991, verschijnt een onofficiële uitvoering van Sticky Fingers in Rusland. De elpee bevat niet de originele hoesfoto uit 1971, maar eentje die er van een afstandje veel op lijkt. Wie nauwkeuriger naar de plaat kijkt, ziet toch wel wat opvallende verschillen, zoals de ster op de gesp, met daarin een hamer en een sikkel.

De Stones in de NPO Radio 2 Top 2000

The Rolling Stones staan met 24 noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000. Benieuwd hoe de nummers zijn gestegen en gedaald in de lijst door de jaren heen? Bekijk hier de statistieken.

Foto omslag: persfoto 1971

Ster advertentie
Ster advertentie