Muzieknieuws
BNNVARA

Dit is het verhaal achter de eerste radiojingle ooit

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is het verhaal achter de eerste radiojingle ooit

Op 6 november 1919 zond Hanso Idzerda het allereerste radioprogramma van Nederland uit. Voor de herkenbaarheid opende hij die uitzending met het geluid van een speeldoosje. Kleinzoon Tobias Idzerda vond het speeldoosje terug en samen met jingle-expert Benno Roozen schuift hij bij Spijkers met Koppen aan om over dit bijzondere stukje radiogeschiedenis te praten.

De uitzending van Spijkers met Koppen begint met wat technische mankementen. Maar die vallen in het niet bij de uitdagingen die Hanso Idzerda moest overkomen toen hij zijn radio uitzending maakte. "Er waren geen radio’s, dus hij besloot zelf een radio te bouwen", vertelt kleinzoon Tobias Idzerda. "Hij bouwde zelf de eerste draadloze zender."

Jarenlang is het speeldoosje zoek geweest. Tot Tobias het bij het uitzoeken van de spullen van zijn vader ineens tegenkwam: "We hebben het gevonden achter in een boekenkast". Op dat moment dacht Tobias dat het doosje niet meer zou werken. Maar een paar minuten later begon het speeldoosje uit zichzelf ineens weer te spelen, een melodie uit de operette 'Die Dollarprinzessin'.

Momenteel is het speeldoosje tentoongesteld in Museum Speelklok in Utrecht, maar speciaal voor de uitzending van Spijkers met Koppen is het bijzondere item overgebracht naar café The Florin. "Het speelddoosje heeft hij ook zelf gemaakt, of laten maken", vertelt Benno Roozen. "En je hoort tokkelende ijzeren pinnetjes die langs een rolletje lopen." Het speeldoosje wordt ouderwets aangezwengeld en bij de microfoon gehouden. De operettemelodie vult het café.

Tunes Top 100

Vergeleken met huidige jingles op de radio klinkt deze melodie erg ingewikkeld. Hanso Idzerda had in zijn tijd geen concurrentie, maar tegenwoordig moet een jingle aan een aantal eisen voldoen om echt aan te slaan. "Je moet hem de tweede keer al kunnen herkennen", legt Benno uit. "En er moet een kop en een staart aan zitten." Dan is natuurlijk de vraag: hoe zit het eigenlijk met de jingle van Spijkers met Koppen?

Daar valt volgens Benno wel wat op aan te merken. Met name de versie die nu gebruikt wordt klinkt volgens hem veel te blikkerig: "De liefde is eruit". Dat is misschien ook wel een van de redenen waarom de jingle van Spijkers geen plek verdiende in de door Benno samengestelde Tunes Top 100. Voor Dolf zit er dan maar één ding op: "Tobias, ik hoop zo dat jij nog een muziekdoosje hebt liggen waar wij een nieuwe jingle van kunnen maken om die man helemaal gek te spelen".

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie